Aanpak valongevallen ouderen met cursus ‘Kom in Beweging’

Neuropsycholoog Erik Scherder te gast in Bibliotheektheater Rotterdam

Op vrijdag 28 april wordt in het Rotterdams Bibliotheektheater het startschot gegeven van een nieuw valpreventieproject voor ouderen. Onder begeleiding van bekend neuropsycholoog Erik Scherder krijgen deelnemers gedurende de middag belangrijke informatie over hoe voldoende beweging bijdraagt aan een gezond leven. Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel onder ouderen en volgens Scherder is beweging is beweging de beste vorm van valpreventie.

Valongevallen onder ouderen

Met de komst van Erik Scherder starten huisartsenpraktijk Ketzer en Tempelman, de Lelie Zorggroep en Wmo Radar het valpreventie-programma. Met de opvolgende cursus ‘Kom in Beweging’ hopen zij zo veel mogelijk ouderen te informeren over de positieve bijwerkingen van bewegen, zeker met betrekking tot het voorkomen van een val binnen- of buitenshuis. Een valongeval is immers de meest voorkomende oorzaak van letsel onder ouderen en meer dan de helft vindt plaats in of om het eigen huis. Voor ouderen zelf heeft de val vaak grote fysieke en mentale gevolgen: het is een aanslag op de zelfstandigheid en mobiliteit. Tijdelijk of zelfs voorgoed.

Kom in Beweging!

In de cursus ‘Kom in Beweging’ gaan ouderen onder begeleiding van fysiotherapeute Karin Abutan aan de slag. Goed bewegen staat hier uiteraard centraal. Daarnaast zal een gastspreker wekelijks informatie geven over vallen en opstaan, medicijngebruik, vitamine D. En het veiliger maken van de woning. In de cursus maken de deelnemende ouderen kennis met het sport- en beweegaanbod in het centrum. Blijven bewegen is het devies! De cursus bestaat uit 8 woensdagochtenden en start op 17 mei met de eerste groep in Huis van de Wijk de Kip. Later in het jaar volgen nog twee groepen.

Maak een stap vooruit, valpreventie voor ouderen

Datum: Vrijdagmiddag 28 april
Tijd: 14.00u – 17.00u
Locatie: Bibliotheektheater
Adres: Hoogstraat 108, Rotterdam
Deelname: gratis
Huis van de Wijk de Kip, Kipstraat 37, aan de balie
Een initiatief van huisartsenpraktijk Ketzer en Tempelman, Lelie Zorggroep – wijkverpleging & WMO Radar

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen