Vandaag introduceert Soa Aids Nederland Advies.chat

Array

Vandaag introduceert Soa Aids Nederland Advies.chat. De eerste online soa-testwijzer waarmee gebruikers 24/7 anoniem en betrouwbaar advies kunnen krijgen over soa-tests. Met deze nieuwe interventie ontdekken zij snel en eenvoudig of ze risico lopen op een soa en hoe ze die het beste kunt laten testen. Ook verwijst Advies.chat, naast GGD en huisarts, naar betrouwbare soa-zelftest aanbieders. Dé oplossing voor iedereen die drempels ervaart om zich te laten testen op hiv en andere soa, bijvoorbeeld door schaamte, kosten of angst voor de uitslag. Zo hebben gebruikers direct toegang tot advies op maat, kijkt niemand mee als er vragen beantwoord worden over hun seksleven én kunnen ze voorkomen dat ze klachten krijgen. 

Advies.chat is nadrukkelijk geen vervanging voor een professioneel consult. Soa Aids Nederland blijft adviseren om naar de huisarts of GGD te gaan voor het testen op soa en de beste zorg. Aan mensen met klachten en gewaarschuwden wordt dit zelfs dringend gevraagd. Helaas kan of wil niet iedereen naar de huisarts of GGD, hetzij uit financiële hetzij uit persoonlijke overwegingen. Steeds meer mensen maken gebruik van online soa-zelftest aanbieders, terwijl een groot deel van dit aanbod totaal onbetrouwbaar is. In 2016 zijn er minstens 60.000 van dit soort soa-zelftests verkocht.

‘Advies.chat gidst mensen online naar een aanbod van soa-zelftests waar ze wel van op aan kunnen’, licht Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland toe. ‘Als mensen dan toch kiezen voor een soa-zelftest wordt dit ondersteunend aan het werk van professionals in de soa-zorg in plaats van ondermijnend. Zo kunnen we de verspreiding en de gevolgen van hiv en andere soa met elkaar beter tegen gaan.’ 

Standaard huisartsen ‘het soa-consult’ als basis

Advies.chat houdt zich aan de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ‘het soa-consult’. Bij de ontwikkeling van de interventie zijn onder meer de GGD, SeksHAG (NHG Huisarts Adviesgroep Seksuele Gezondheid), de WASS (artsen Maatschappij en Gezondheid Soa en Sense, NVIB) en de Vakgroep Seksuele Gezondheid (Verpleegkundigen Maatschappij en Gezondheid Soa en Sense) nauw betrokken. De 1200 uiteenlopende adviezen die Advies.chat bevat zijn gebaseerd op ruim 30 jaar ervaring bij de Aids Soa Infolijn.

Gebruiksvriendelijke chatvorm

Advies.chat is met elk device, of dat nu een smartphone, tablet of desktop is, bereikbaar. Het doornemen van de vragenlijst verloopt als een chatconversatie voor de gebruiksvriendelijkheid. De meeste mensen kennen dit al van Whatsapp of Messenger. Als een gebruiker tijdens het doorlopen van de vragen iets niet begrijpt of extra vragen heeft, helpt een ingebouwde chatbot verder. Wanneer Advies.chat voldoende informatie heeft verzameld, volgt een advies. Advies.chat is mede mogelijk gemaakt door Aidsfonds en de VriendenLoterij.

Bron: Soa Aids Nederland

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen