App geeft jongeren grip op energie

0
1347

Je bent jong en je bent altijd maar moe. Het is de bittere werkelijkheid van 5000 jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Door chronische vermoeidheid is hun leven ontregeld. Ze kunnen niet meer sporten of naar school. Een baantje is niet haalbaar. Vriendschappen onderhouden kost teveel energie. De nieuwe Activiteitenweger app voor jongeren geeft nu houvast om beter om te gaan met belasting en belastbaarheid. De app is ontwikkeld door ergotherapeuten van Meander Medisch Centrum.

De app is een manier om de behandeling voor mensen die een revalidatieprogramma volgen te ondersteunen. Het is gebaseerd op de methodiek van de Activiteitenweger. Deze methode helpt mensen om beter om te gaan met hun beperkte belastbaarheid. Weten hoeveel energie er wél past in een dag, geeft meer zelfvertrouwen en een gevoel van regie over je eigen situatie. De methode bestaat al een aantal jaar en kende al een app voor volwassenen. “Op de afdeling Revalidatiegeneeskunde zien we wekelijks weer tien nieuwe jongeren die te kampen hebben met vermoeidheid”, vertelt Marita Bluekens, teammanager revalidatiegeneeskunde. “De app helpt hen als een ‘dagelijks maatje’, zodat ze hun dagen goed kunnen plannen en hun energie goed kunnen verdelen over de verschillende activiteiten op een dag.”

Chronische vermoeidheid

In Meander komen jongeren voor een revalidatiebehandeling als bij hen een chronische vermoeidheid is vastgesteld, zonder dat er een duidelijk aanwijsbare oorzaak is. De nieuwe app is ook goed te gebruiken bij andere aandoeningen waar wel een oorzaak gevonden is voor de chronische vermoeidheid, zoals stofwisselingsziekten. De gebruiker zet eigen activiteiten in de app, bijvoorbeeld ‘2x per week naar voetbal’ en geeft daar een label aan. Een raketje staat bijvoorbeeld voor ‘intensief bewegen’. Aan het eind van de dag of week geeft de app persoonlijke feedback op alle uitgevoerde activiteiten. Dit kan helpen om uiteindelijk met meer energie in het leven te staan.

Steun

De ontwikkeling van de app is mogelijk gemaakt met steun van de Vrienden van Meander. In het bijzonder de Scheltus stichting heeft een bijdrage geleverd. De app is beschikbaar in de App Store en Google Play.

Fotobijschrift: De nieuwe Activiteitenweger app voor jongeren helpt om beter om te gaan met beperkte belastbaarheid.

Bron: Meander Medisch Centrum