Voeding voor een betere kwaliteit van leven bij PDS-patiënten
ArrayStart publiek-private samenwerking: Voeding voor een betere kwaliteit van leven bij PDS-patiënten
Hoe kan voeding de kwaliteit van leven bij patiënten met Prikkelbaredarmsyndroom vergroten? Deze vraag staat centraal in een publiek-private samenwerking (PPS) die begin april is gestart. Het initiatief, met zeven internationale partners, legt een wetenschappelijke basis voor de ontwikkeling van voedingsmiddelen en supplementen die de klachten bij PDS helpen verlichten.
Ruim één op de zeven mensen lijdt aan het Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), met klachten als buikkramp, een opgeblazen gevoel en een afwijkende stoelgang. Er bestaat vooralsnog geen goede remedie tegen de aandoening. “Artsen schrijven patiënten vaak medicijnen voor en geven dieet- en leefstijladvies; behandelen is vooral een kwestie van uitproberen en kijken wat werkt”, zegt Nicole de Wit, darmfysioloog en als onderzoeker verbonden aan Wageningen Food & Biobased Research. “Er zijn grote verschillen tussen patiënten onderling, qua leeftijd, leefstijl en vooral ook in de symptomen die ze rapporteren. Bovendien is de precieze oorzaak van de klachten bij PDS nog onduidelijk.”
Darm, immuunsysteem en microbiota
“Patiënten geven vaak aan dat een ander eetpatroon hun klachten aanzienlijk helpt verlichten”, zegt Ben Witteman, maag-lever-darm-arts bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en buitengewoon hoogleraar bij Wageningen University & Research. “De een kan bijvoorbeeld baat hebben bij een vezelrijk dieet met veel groente, fruit en volkoren producten, terwijl de ander zich pas beter voelt als hij/zij overschakelt op glutenvrij brood.”
Binnen de PPS wordt onderzocht welke (combinaties van) voedingsmiddelen het meest effectief zijn, en voor welke groepen PDS-patiënten. Ook wordt gekeken hoe ze ingrijpen op de darm, het immuunsysteem en de microbiota in de darm. De onderzoekers werken met geavanceerde in vitro modellen, zoals de Simulator of the Human Intestinal Microbial Ecosystem (SHIME). De meest kansrijke voedingscomponenten worden getest in een klinische studie met PDS patiënten. Behalve pre- en probiotica worden ook bioactieve componenten uit melk meegenomen in het onderzoek.
Doelgericht producten ontwikkelen
“Met de inzichten uit het onderzoek kunnen fabrikanten straks doelgericht, mechanistisch onderbouwde producten ontwikkelen voor groepen PDS-patiënten”, zegt immunoloog Coen Govers, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. “En zorgprofessionals kunnen ze gebruiken voor een behandeling op maat.” De partners van de PPS willen over vier jaar een prototype van een supplement of voedingsmiddel gereed hebben dat de kwaliteit van leven bij PDS-patiënten substantieel verbetert.
Extra partners gezocht
De PPS telt zeven partners: Wageningen University & Research, Winclove Probiotics, Bioibérica, Ingredia, Jiangsu wecare-bio technology, Roquette Group en Ingredion Incorporated. De PPS is een meerjarige publiek-private samenwerking, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food. Het programma loopt tot en met 2020. Er is nog ruimte voor twee industriële partners met aanvullende kennis, expertise en voedingscomponenten om te onderzoeken.
Bron: WUR