“Gezond oud worden, dat is de echte uitdaging”

Array
(Oud-)revalidanten Tolbrug doen mee aan Handbikebattle in Oostenrijk

Wie graag in het buitengebied van Den Bosch vertoeft, heeft de vijf Tolbrug- handbikers vast al eens voorbij zien razen. Deze (oud-)revalidanten zijn druk aan het trainen voor de Handbikebattle in Oostenrijk. Op 22 juni leggen ze daar een 20 kilometer lang parcours af, met stevige stijgingspercentages en scherpe haarspeldbochten. Een flinke uitdaging voor deze Toll-Bridge Bikers. De Handbikebattle laat zien wat je allemaal kan met een lichamelijke beperking. En hoe belangrijk een actieve levensstijl is als je gezond wilt blijven. Manon Beumer en Rob van de Broek, twee leden van team Tolbrug, vertellen over hun voorbereidingen.

Rob van de Broek was al recreatief handbiker voordat hij besloot aan de wedstrijd mee te doen. “Na mijn voet- en beenamputatie zocht ik een positieve uitlaatklep. Die vond ik in het handbiken. Ik merkte al vlug dat ik me door mijn dagelijkse rondje een stuk fitter voelde.” De paar maanden dat Rob nu fanatieker traint, doen hem goed; zijn suikerwaardes ten gevolgen van diabetes zijn gedaald, en hij is wat kilo’s kwijt.

Manon Beumer haalde vorig jaar de top met een elektronisch ondersteunde handbike. Dit jaar gaat ze het op pure armkracht proberen. “Ik daag mezelf continu uit; elke keer stel ik mezelf nieuwe doelen,” vertelt Manon strijdvol. “Dat ik een hoge dwarslaesie heb, neemt niet weg dat ik graag gezond oud wil worden en zo zelfstandig mogelijk wil blijven. Dat is voor mij de? uitdaging.”

Positieve effecten van een actieve levensstijl

Het team wordt gecoacht door zorgprofessionals van revalidatiecentrum Tolbrug. Een van hen is verpleegkundige Charlotte Kosters. “Vanuit Tolbrug willen we laten zien dat je door een actieve leefstijl tot grootste dingen in staat bent en dat bewegen zowel op fysiek als mentaal gebied een positieve invloed heeft op iemand. Ik zie onze deelnemers echt opbloeien.”

Behalve deelname aan de Handbikebattle zelf, zullen de deelnemers betrokken worden bij de revalidatiemodule Actieve leefstijl. Zij zullen als gastspreker fungeren om andere revalidanten te stimuleren een gezonde en sportieve leefstijl te ontwikkelen en te behouden.

De handbikebattle draagt ook bij aan een betere behandeling van revalidanten. Alle trainingsgegevens (bijvoorbeeld conditieopbouw) worden gebruikt voor onderzoek. “Met deze gegevens kunnen we bepalen wat de effecten zijn van een actieve levensstijl op iemands gezondheid, zelfregie en participatie in de samenleving. Met die informatie kunnen wij als zorgverleners onze behandeling aanpassen en zo revalidanten nog beter helpen,” verklaart Charlotte.

Meedoen vraagt om een investering. Denk aan kleding, verblijf, de handbikes technisch klaarmaken voor de bergrit. Daarom is het team op zoek naar mensen die hen willen steunen. Onder andere Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een bijdrage geleverd. Op http://www.tolbrug.nl/3/TollBridge-Bikers leest u hoe u ze kunt helpen.

We gaan naar de top!

Het hele team is vastbesloten om de race uit te rijden. Als ze niet samen trainen, houden ze elkaar via Whatsapp continu op de hoogte van elkaars vorderingen. “We zijn een serieus team,” vertelt Manon. “Tegelijkertijd kunnen we goed met elkaar lachen, en de empathie is groot. Het is geweldig om met de andere (oud-) revalidanten dit avontuur aan te gaan”.

Voor Rob is het niet de vraag o?f hij de top bereikt, maar hoe. “Mijn vader is mijn grote motivatie. In november 2016 is hij overleden. Ik was toen net begonnen met trainen, en hij was ontzettend enthousiast over mijn deelname. Al moet ik overnachten op die berg, ik ga naar de top.”

Altijd actief

De handbikebattle is voor Rob en Manon nog maar het begin. “Ik ga nooit stoppen, daar gaat het veel te goed voor,” zegt Rob. “Daarom wil ik graag anderen motiveren om dit ook uit zichzelf te halen”. Ook voor Manon is Oostenrijk niet het eindpunt. “Door mee te doen aan de handbikebattle, wil ik mensen inspireren en motiveren om zelf de regie te nemen over hun leven. Ik weet uit ervaring dat dat soms moeilijk is, maar ik wil mensen er graag bij helpen. Hoe je ook in elkaar zit, iedereen kan het.”

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen