WHO: handen wassen na aanraken van spullen uit de omgeving van patiënten

Om bewustzijn te creëren over het belang van handhygiëne in de gezondheidszorg, deelt  SCA, in samenwerking met RISE (Research Institutes of Sweden), de uitkomsten van nieuw onderzoek naar de prevalentie van bacteriën in patiëntomgevingen. De uitkomsten van het onderzoek onderstrepen het belang van goede handhygiëne om de verspreiding van infecties tegen te gaan.

Handen wassen na het aanraken van patiëntomgevingen dient benadrukt te worden
Met behulp van DNA-monsters onderzochten onderzoekers de bacteriën die werden aangetroffen op oppervlaktes in de nabije omgeving van patiënten, zoals textiel (privacygordijnen of beddengoed in couveuses), bedrails en vloeren op patiëntafdelingen, toiletten en douches. Op de onderzochte oppervlaktes werden vele soorten bacteriën aangetroffen, waarvan sommige mogelijke ziektekiemen zijn die infecties kunnen veroorzaken. De bevindingen onderstrepen het belang van goede handhygiëne na het aanraken van spullen uit de omgeving van patiënten, in lijn met het “5e moment voor handhygiëne” van de Wereldgezondheidsorganisatie. Helaas is volgens het American Journal of Infection Control de naleving van handhygiëne in de gezondheidszorg het laagst bij het vijfde moment.[1] Slechts 60 procent van zorgverleners herkent deze stap en voert hem uit.
 
Ons onderzoek toont aan dat oppervlaktes nabij patiënten mogelijk ziekteverwekkende bacteriën bevatten; goede handhygiëne na contact met oppervlaktes kan besmetting voorkomen en mogelijk bijdragen aan het terugdringen van zorginfecties”, aldus Birgitta Bergström, MSc, ?microbiologie en hygiëne bij RISE Agrifood and Bioscience.
 
Internationale dag van de handhygiëne bevorderen onder zorgverleners
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie blijven zorginfecties een groot probleem. Goede handhygiëne wordt gezien als de belangrijkste methode om dit type infecties terug te dringen.[2] Daarom slaat de Wereldgezondheidsorganisatie elk jaar de handen ineen met deelnemers van de Private Organizations for Patient Safety (POPS) om het belang van handhygiëne te onderstrepen op de Internationale dag van de handhygiëne op 5 mei.
 
Ter bevordering van de handhygiëne heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de “5 momenten voor handhygiëne” ontwikkeld, belangrijke momenten waarop zorgverleners hun handen zouden moeten wassen.
Dit zijn de handen wassen-momenten:
  1. voordat u de patiënt aanraakt,
  2. voordat u begint met reinigings-/antiseptische procedures,
  3. na blootstelling aan lichaamsvloeistoffen,
  4. nadat u een patiënt aangeraakt heeft,
  5. na het aanraken van spullen uit de omgeving van de patiënt.

Ga naar de campagnesite van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer handige tools en informatie: http://www.who.int/gpsc/5may.

Ter bevordering van de naleving en om de spreiding van infecties te voorkomen:
  1. Informeer personeel en bezoekers over het belang van en de redenering achter het 5e moment in handhygiëne, na het aanraken van spullen uit de omgeving van de patiënt, de handen te wassen.
  2. Zorg voor duidelijke, gedetailleerde routines voor het schoonmaken van patiëntomgevingen.
  3. Was textiel van patiënten regelmatig en gebruik waar mogelijk wegwerpdoekjes.

Bron: SCA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen