Spoel wond van Portugees Oorlogschip met azijn!!!!

Array

In Zuid-Europese zeeen kan je geconfronteerd worden met het Portugees Oorlogschip. Ook wel de Physalia physalis genoemd, een reuzenkwal met tentakels van wel dertig meter lengte. Wie daar mee in aanraking komt kan pijnlijke verwondingen en ontstekingen oplopen. Zieke mensen of mensen met een verminderde weerstand kunnen zelfs ademhalingsmoeilijkheden of een hartstilstand krijgen. De “kwallen” blijven vooralsnog redelijk ver uit de kust, zo`n zevenhonderd meter. Net als kwallen heeft het Portugees Oorlogschip netelcellen, die bij aanraking kleine giftige harpoentjes afschieten. De gemiddelde badgast zal er dus niet zo snel mee in aanraking komen. Toch worden zwemmers en watersporters dringend gewaarschuwd heel goed uit te kijken.

Het Portugees Oorlogsschip is een soort staartkwal die voornamelijk in warme zeeën voorkomt en maar zeer zelden in de middellandse zee wordt aangetroffen. Deze staartkwal is geen echte kwal maar een complexe kolonie van vier soorten poliepen (holtedieren). Het Portugees oorlogsschip kan tentakels ontwikkelen tot 50 a 70 meter lang(!).

De physalia physalis heeft een gasblaas, dat als “zeil” dienstdoet. Dit zeil kan met lucht gevuld worden als het oorlogsschip aan de oppervlakte moet blijven, en kan bij gevaar leeglopen waardoor het oorlogsschip onderduikt. Dit “zeil” kan in een bepaalde hoek gedraaid worden, zodat de kolonie kan “bepalen” waar ze naartoe “wil”. Zelfs tegen de wind in laveren is mogelijk. Wie in aanraking komt met het Portugees Oorlogschip kan pijnlijke verwondingen en ontstekingen oplopen. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel vreselijk veel pijn, eventueel koorts, shockverschijnselen, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken. Een tweede kennismaking kan bovendien resulteren in een allergische reactie op het gif.

De kwallen komen meestal vanuit zuidelijke richting in de wateren van de middellandse zee aan de Costa Blanca opzetten.

De beste manier om steken van het Portugees oorlogsschip te behandelen is spoelen met azijn, zo blijkt nu ook uit onderzoek van de universiteit van Hawaii en de Ierse universiteit van Galway in het blad Toxins. Spoel de wonden dus niet met zeewater, dan zullen meer netelcellen ontladen, waardoor de aangedane plek op de huid verder uitbreidt. Het beste is om de wond te spoelen met azijn, en daarna de op de huid achtergebleven poliepdraden te verwijderen met een pincet. Azijn werkt ook beter dan spoelen met urine.

En net als met een steek van de Pieterman, kan de wond het beste ondergedompeld worden in water van 45 graden of in een hittecompres gewikkeld worden gedurende drie kwartier. De hitte neutraliseert het gif. Het is een tegenstrijdig gevoel want de huid voelt alsof hij in brand staat na aanraking met het Portugees Oorlogschip. Het is niet goed om de wond te koelen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen