Gratis fysiotherapie voor reumapatiënten

Het specialistisch reumacentrum Reumazorg Zuid West Nederland is met diverse partijen in gesprek om gratis fysiotherapie voor haar chronische patiënten te gaan verzorgen. Voor veel patiënten zal dit goed nieuws zijn, omdat niet iedereen de behandelingen of een dure aanvullende verzekering kan betalen. Vooralsnog zullen de behandelingen alleen worden aangeboden aan patiënten met de ziekte van Bechterew (Axiale spondyloartritis). Later wordt de dienstverlening uitgebreid voor andere reumatische aandoeningen.

In 2012 heeft minister Schippers zes reumatische aandoeningen van de “chronische aandoeningenlijst” geschrapt. Mensen met een van deze zes vormen reuma zijn nu aangewezen op dure aanvullende verzekeringen om hun broodnodige behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed te krijgen. Omdat lang niet iedereen in staat is deze verzekeringen te betalen is het gevolg dat patiënten meer medicatie nodig hebben, steeds vaker ziek thuis zitten en minder uitzicht hebben op verbetering van kwaliteit van leven. Voordat de aandoeningen weer terug worden geplaatst op de “chronische lijst” eist de minister dat er een jarenlang, kosten verslindend wetenschappelijk onderzoek naar fysiotherapie bij reumatische aandoeningen wordt uitgevoerd, ondanks het feit dat fysiotherapie volop in de wetenschappelijke behandelrichtlijnen bij veel reumatische aandoeningen staat voorgeschreven.

Behandelingen kosteloos

Voor patiënten met een van deze zes reumatische aandoeningen is het niet gewenst om nog jaren te wachten op dit besluit. Het specialistisch reumacentrum, met haar 10 reumatologen, is een aantal maanden geleden gestart met verkennende gesprekken bij de farmacie, zorgverzekeraars, sponsoren en fysiotherapeuten om te kijken of er financiële middelen konden worden gevonden om de behandelingen kosteloos, of met een minimale eigen bijdrage, op haar hoofdlocaties in Goes en Roosendaal te gaan verzorgen. Naar verwachting zullen deze gesprekken binnen afzienbare tijd positief worden afgesloten.

Innovatieprojecten

Reumazorg Zuid West Nederland geeft aan dat ze, nu ze op eigen benen staat, eindelijk een eigen koers kan varen waarbij de beschikbare financiële middelen weer ten dienste van de patiënt staan. Binnen een ziekenhuis is dit zo goed als onmogelijk, omdat de positieve opbrengsten voor het vakgebied Reumatologie niet terugvloeien naar innovatieprojecten, maar veelal gebruikt worden om de negatieve exploitatie van het ziekenhuis te bekostigen.

Voor mensen die in het reumacentrum medicatie per infuus krijgen wordt onderzocht of er naast fysiotherapie een pedicurebehandeling kan worden aangeboden. De voeten van reumapatiënten vragen extra zorg omdat deze kwetsbaarder en gevoeliger zijn dan de voeten van gezonde mensen. Pedicurebehandelingen kunnen helpen om toekomstige klachten te voorkomen.

Met gratis fysiotherapie en pedicurebehandelingen laat RZWN zien dat de patiënt weer op de eerste plaats staat.

Reumatologie in beweging

Fysiotherapie is onderdeel van het programma “Reumatologie in beweging” van Reumazorg Zuid West Nederland. RZWN werkt continue aan vernieuwende zorg die de kwaliteit van leven van onze patiënten in belangrijke mate verbetert. Een belangrijk onderdeel bij de behandeling is beweging.

 

 

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen