Diakonessenhuis eerste ziekenhuis met erkenning voor praktijkopleiding endoscopieverpleegkundige

0
1026

Het Diakonessenhuis is als eerste ziekenhuis in Nederland erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO) voor de praktijkopleiding voor endoscopieverpleegkundige. Dat betekent dat het ziekenhuis als eerste endoscopieverpleegkundigen kan opleiden op het landelijk gewenst niveau. En patiënten die een endoscopie in het Diakonessenhuis krijgen, hebben begeleiding door de best opgeleide endoscopieverpleegkundigen.

Een endoscopische behandeling of onderzoek heeft minder schade en risico’s dan een reguliere operatie en daardoor herstelt de patiënt veel sneller. Steeds meer verrichtingen en onderzoeken kunnen via endoscopie worden uitgevoerd. Het is dus van belang dat er voldoende verpleegkundigen worden opgeleid tot endoscopieverpleegkundige.

Endoscopieverpleegkundige

De opleiding tot endoscopieverpleegkundige duurt 1,5 jaar en bestaat uit een theorie- en praktijkdeel. Deze specialisatie is een vervolg op de verpleegkundige opleiding.

Het Diakonessenhuis telt inmiddels 12 gediplomeerde endoscopieverpleegkundigen en drie endoscopieverpleegkundigen in opleiding.

CZO

Het College Zorg Opleidingen (CZO) stelt landelijke normen vast waaraan een opleiding moet voldoen en  accrediteert zorgopleidingen door zorginstellingen en opleidingsinstituten te erkennen voor de opleiding.

Een endoscopie is een onderzoek van de binnenkant van de mens. De arts kan via de endoscopie kijken wat er aan de hand is, een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek of een poliep of tumor verwijderen. Dit gebeurt met een instrument, de endoscoop.

Bron: Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn

 

 

Vorig artikelWet Zeggenschap Lichaamsmateriaal, waar hebben we het eigenlijk over?
Volgend artikelNieuwe Zorgstandaard Chronische Pijn beschikbaar
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.