Vliegen met bloed

Array

Het Mobiel Medisch Team (MMT) van het Erasmus MC en partners, bekend van de traumahelicopter, beschikt vanaf 8 mei over een bloedvoorraad aan boord.

Samenwerking

Het bloed aan boord van de Lifeliner2 is te danken aan een samenwerking tussen de Bloedtransfusiedienst Erasmus MC en de vliegende trauma-artsen. Tot nu toe moest een extra voertuig rijden om transfusiebloed op de plaats van het ongeval te krijgen.

Ongevallen

Het Mobiel Medisch Team is gestationeerd op Rotterdam The Hague Airport (voorheen luchthaven Zestienhoven). De heli rukt uit voor ongevallen of misdrijven op slecht bereikbare of afgelegen plaatsen, zoals de havens, Maasvlakte of polders. Toediening van bloed ter plekke kan noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld ernstig gewonde verkeersslachtoffers in leven te houden.

Uitdagingen

Het vervoeren van bloed door de lucht stelt het transfusielaboratorium voor logistieke uitdagingen, legt prof. Yolanda B.de Rijke uit, afdelingshoofd Klinische Chemie: “Bloedproducten moeten doelmatig worden gebruikt. Als dit niet gebeurt, kost dat geld en is dat bovendien onethisch richting de donor.”

Temperatuur

Volgens de geldende richtlijn mag alleen bloed worden hergebruikt dat niet kouder is geweest dan 2 graden en niet warmer dan 10 graden. Hiervoor is nu een temperatuurgecontroleerde transportkoffer beschikbaar. Als die gesloten is, blijven de bloedproducten minstens twintig uur onder de 10 graden. De koffer bevat een geavanceerde temperatuurlogger, waarmee na elke vlucht via WiFi het temperatuurbeloop kan worden uitgelezen. Mocht de temperatuurgrens toch zijn overschreden, dan wordt op aanvraag een nieuw koffertje geleverd, aldus De Rijke.

Traceerbaar

Een tweede uitdaging is voldoen aan de wettelijke verplichting dat bloedproducten traceerbaar moeten zijn, op hun route van donor naar patiënt. Om volledige traceerbaarheid te garanderen, ook in drukke, stressvolle omstandigheden, registreert het bloedtransfusielaboratorium automatisch deze route. Dit gebeurt nadat de MMT de patiënt heeft geïdentificeerd. Dit alles wordt ondersteund door een speciale transfusiemodule in het laboratoriuminformatiesysteem Labtrain.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen