Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt ziekenhuizen voor ransomware

0
1036
Woman's hand with binary code going through it

Computers in meerdere landen zijn vandaag gegijzeld door cyberaanvallen. Zo zijn er meldingen uit de VS, China, Rusland, Spanje, Italië, Vietnam en Taiwan. De Ransomware “Wannacry” is software die computers ‘gijzelt’ door bestanden te versleutelen. Wie z’n bestanden terug wil, moet 300 dollar in bitcoins betalen. De IT-systemen van de organisaties zijn geblokkeerd en de criminelen vragen virtueel geld (bitcoins) om de computers weer bruikbaar te maken.

Nederland extra alert
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) roept Nederlanders op om extra alert te zijn. Er is ook een waarschuwing uitgestuurd naar de ‘vitale sectoren’, zoals gas-, water-, en elektriciteitsvoorziening. Ook ziekenhuizen zijn in dit specifieke geval gewaarschuwd, aldus een woordvoerster.

Volgens Kaspersky, een bedrijf dat zich specialiseert in computerveiligheid, is de ransomware “Wannacry” eof varianten ervan teruggevonden in 74 landen en is dat aantal nog groeiend. Het zou onder meer gaan om Groot-Brittannië, de VS, China, Rusland, Spanje, Italië en Taiwan. Volgens een veiligheidsspecialist zijn er duizenden aanvallen met Wannacry gemeld. ”

In Groot-Brittannië kregen 16 verschillende afdelingen en ziekenhuizen van de Britse Nationale Gezondheidsdienst NHS (National Health Service) grote problemen met hun IT-systemen en telefoonlijnen. Het gaat onder meer om ziekenhuizen en gezondheidsdiensten in Londen, Blackburn, Nottingham, Cumbria en Hertfordshire. Volgens de NHS bleven de meeste diensten open, maar moesten sommige dokters wel afspraken met patiënten annuleren. De cyberaanval zou niet specifiek tegen de NHS gericht zijn, maar ook andere sectoren getroffen hebben, zegt de IT-afdeling van de NHS.

Eerder vandaag waren er al gelijkaardige berichten uit Spanje. Daar is onder meer de telecomprovidor Telefónica het slachtoffer van een cyberaanval geworden.De software richt zich vooral op bedrijfsnetwerken. Het advies aan beheerders van bedrijfsnetwerken is dan ook om de updates van Microsoft, waarmee het lek wordt gedicht, direct te installeren en onbekende e-mails niet te openen.

Vorig artikelJoop van Gerven nieuwe voorzitter CCMO
Volgend artikelMaak sildenafil, tadalafil en vardenafil een receptvrij-UA-geneesmiddel
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.