
Stimuleren van zelfredzaamheid en communicatieve vaardigheden essentieel voor gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke en/of auditieve beperking
ArrayStimuleren van zelfredzaamheid en communicatieve vaardigheden essentieel voor gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke en/of auditieve beperking
Bij mensen met zowel een verstandelijke beperking als een auditieve beperking komen veel gedragsproblemen voor. Tot heden is daar nauwelijks onderzoek naar gedaan. Onderzoeker en psycholoog Meindert Buskermolen deed onderzoek naar mogelijke interne en omgevingsrisicofactoren voor probleemgedrag bij deze groep mensen. Hij ontwikkelde een betrouwbaar instrument waarmee gedrag kan worden geobserveerd en gescoord, de individuele Gedrags Observatie en Scorings schaal (de Individual Behaviour Observation and Recording Scale (IBORS) genaamd).
IBORS-schaal
Deze IBORS-schaal is gebaseerd op acht dimensies van gedrag en vijf niveaus van ernst van gedrag, waarbij probleemgedrag gedefinieerd werd als gedrag dat kenmerkend is voor niveau drie of hoger. Hij constateert dat verminderde communicatieve vaardigheden, een lager niveau van sociale redzaamheid, autisme en een lagere leeftijd risicofactoren blijken te zijn. Voor bijna elke proefpersoon werden verschillende omgevingsfactoren gevonden. Buskermolen veronderstelt in zijn proefschrift dat het stimuleren van zelfredzaamheid en vooral communicatieve vaardigheden essentieel is.
Meindert Buskermolen
Meindert Buskermolen promoveerde op 4 mei 2017 aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift ‘If only I could tell.. ; measuring predictors for challenging behaviour in people with both intellectual disability and hearing impairment’. Promotor was prof. dr. A.P. Aldenkamp en co- promotor: dr. J. Hoekman. Buskermolen is werkzaam in de Psychologenpraktijk Opmaat in Aalsmeer.
Bron: Kempenhaeghe