Alleen met preventiepil PrEP einde aan hiv-epidemie

Array

Het volgende kabinet kan een einde maken aan de hiv-epidemie in Nederland door de hiv-preventiepil PrEP in te zetten, stelt Aidsfonds – Soa Aids Nederland, samen met het COC, Hiv-Behandelaren en Hiv Vereniging Nederland.  Die oproep doen zij in een gezamenlijke brief aan de onderhandelingspartijen voor een nieuw kabinet.   

3 hiv-infecties per dag

Op dit moment raken in Nederland nog jaarlijks rond de 1000 mensen geïnfecteerd met hiv. Dat zijn er drie per dag. Alleen met de bestaande preventiemaatregelen (condooms, testen, behandelen) lukt het niet om dit aantal te verminderen. Dat kan wel door de hiv-preventiepil PrEP toe te voegen aan het pakket. Dit middel is bewezen effectief, maar nog steeds niet breed toegankelijk voor iedereen die een verhoogd risico loopt.

Daarmee laten we dé kans liggen om de hiv-epidemie in Nederland definitief te stoppen”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland, in de brief. “Wij vinden het onaanvaardbaar dat ondertussen honderden mensen onnodig een hiv-infectie oplopen. Er moet zo snel mogelijk een regeling komen om mensen met een verhoogd risico op hiv toegang te geven tot PrEP”. 

Kosteneffectief

Elke hiv-infectie die wordt voorkomen bespaart de Nederlandse samenleving een levenslange hiv-behandeling van € 500.000 per persoon. Daarmee is PrEP kosteneffectief.

Rapportages uit Londen laten zien dat PrEP in de praktijk leidt tot een daling van 40% van het aantal nieuwe hiv-infecties. In landen als Frankrijk, Noorwegen, België, de VS en Canada wordt PrEP al toegepast en vergoed.

Breed draagvlak

De Wereldgezondheidsorganisatie, Nederlandse en internationale experts op het gebied van hiv-bestrijding bevelen aan dat PrEP wordt ingezet als aanvullend preventiemiddel. Hiervoor is een aparte en tijdelijke financiële regeling nodig, omdat de preventiepil nog te duur is : bij dagelijkse inname van de pil is dat € 550,- .  De opstellers van de brief roepen op een regeling in een nieuw regeerakkoord op te nemen.

Bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen