Voorspellen uiterlijk met DNA helpt politieonderzoek

0
857
Europees project VISAGE wil DNA bewijsvoering voor politieonderzoek uitbreiden

Op 30 mei 2017 is het Europese VISAGE Project van start gegaan, met als doel het beter kunnen voorspellen van uiterlijke kenmerken van personen die DNA hebben achtergelaten op een plaats delict. Forensisch genetische onderzoekers, statistische genetici en sociale wetenschappers werken samen in het “VISible Attributes Through GEnomics” Consortium, bestaande uit 13 partners van academische, justitiële en politie-instellingen uit 8 Europese landen. De Nederlandse partners zijn het Erasmus MC en het Nederlands Forensisch Instituut.

Prof.dr. Manfred Kayser, hoogleraar Forensische Moleculaire Biologie in het Erasmus MC, coördineert het onderzoek. Kayser: “Onbekende daders van misdaden kunnen niet worden geïdentificeerd door middel van routine DNA profilering. Een beschrijving van uiterlijk zichtbare kenmerken van een persoon vanuit DNA dat is achtergelaten op een plaats delict helpt de politie om onbekende daders beter op te sporen.”

Forensische praktijk

VISAGE brengt nieuwe wetenschappelijke kennis tot stand en ontwikkelt prototype testmethoden die na validatie worden toegepast in de forensische praktijk. Het doel is om vanuit DNA-sporen uiterlijke kenmerken, leeftijd en geografische afkomst van een persoon te voorspellen. De uitkomsten zullen helpen om politieonderzoek beter richting te geven en zo sneller en efficiënter onbekende daders op te sporen met behulp van op DNA gebaseerde informatie.  

VISAGE wordt met 5 miljoen Euro gefinancierd door het EU Horizon 2020 programma.

Meer informatie:  www.visage-h2020.eu

Bron: Visage

Vorig artikelSuccesvolle verwenmiddag voor borstkankerpatiënten
Volgend artikelVoor 24e keer ISCOMS voor (inter)nationale studenten in UMCG
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.