Chemotherapie thuis op de bank

46% van alle ziekenhuiszorg kan verplaatst worden naar zorg op locatie. Bij de patiënt thuis dus. Wat dit betekent? Chemotherapie thuis op de bank en patiënten in de laatste levensfase die veilig en vertrouwd thuis in bed kunnen blijven liggen. Toekomstmuziek? Nee, de eerste ambulante kliniek in Nederland bestaat al sinds 2010.

Thuisbehandeling zorgt voor kostenbesparing

Care4homecare startte in 2010 als pionier in de zorg. Ze ontdekte een causaal verband tussen zorg op locatie en de perceptie van kwaliteit van leven. Het is niet alleen prettiger voor de patiënt. Specialistische behandeling thuis ontvangen betekent ook minder ambulances en speciaal taxi-vervoer op de weg om patiënten te vervoeren, daarbij ligt er minder druk op de dagverpleging. De thuisbehandeling die Care4homecare met name uitvoert is de nazorg bij een geïmplanteerd pompsysteem. Per 100 patiënten levert de nazorg op locatie een besparing op van €500.000,- per jaar. Het team van Care4homecare bezoekt meer dan 300 patiënten thuis!

Veiligheid en kwaliteit door slimme technieken

Dr. Heinrich Moser is medisch directeur van de ambulante kliniek en pijnarts in het Radboud Universitair Medisch Centrum, hij legt uit dat hoogopgeleid personeel en technische innovaties onmisbaar zijn in de zorg: “Via een beveiligde live-verbinding vanuit de woonkamer van de patiënt overlegt de verpleegkundig specialist met een medisch collega in onze kliniek. Met deze dubbele controle garanderen we de veiligheid van onze patiënten.”

Ziekenhuizen ondersteunen onderzoek

Care4homecare werkt actief samen met verschillende ziekenhuizen om meer specialistische thuisbehandeling te realiseren. Prof. dr. Frank Huygen heeft hiervoor een onderzoekslijn opgezet in het Erasmus MC. Hij is hoogleraar Anesthesiologie, in het bijzonder Pijngeneeskunde. “De plannen om de dienstverlening uit te breiden naar andere therapieën op het gebied van oncologie en palliatieve zorg zijn in een vergevorderd stadium. We verwachten de eerste patiënten nog deze zomer te bezoeken.” Een uitkomst voor patiënten die minder patiënt maar meer ‘gewoon mens’ willen zijn.

Bron: Mosadex

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen