Máxima Medisch Centrum wist opslag digitaal beeldmateriaal

0
940

Door nog onbekende redenen is in een onderdeel van het digitale opslagsysteem van MMC een map met beeldmateriaal gewist. Van een deel van de beelden die daarop stonden is geen reserve kopie beschikbaar. Het betreft géén röntgenbeelden op basis waarvan een diagnose wordt gesteld, maar ondersteunende beelden van bijvoorbeeld endoscopieën, echo’s en functieonderzoeken.

Het gaat om een deel van het beeldmateriaal van onderzoeken die hebben plaatsgevonden tussen 25 januari en 8 juni 2017. Momenteel zoeken we zorgvuldig uit van welke beelden we nog wel reservekopieën beschikbaar hebben en welke beelden definitief ontbreken.

Patiënten van wie beeldmateriaal verloren is gegaan, ontvangen daarover een persoonlijke brief. In die brief leggen ze uit wat dit voor de betreffende patiënt betekent.

“In de meeste gevallen dienen de beelden ter ondersteuning of illustratie van de diagnose. Op basis van de beelden wordt een verslag gemaakt in ons ziekenhuisinformatiesysteem. Dit beschikbare verslag vormt de basis voor het vervolg zorgtraject, niet de betreffende beelden. Het verslag is nog steeds beschikbaar in ons ziekenhuisinformatiesysteem. Niet uit te sluiten is, dat in uitzonderlijke gevallen het onderzoek herhaald moet worden. Uiteraard betreuren wij dit zeer voor betrokken patiënten”.

“We hebben dit gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en aan de Autoriteit Persoonsgegevens in het kader van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De melding heeft plaatsgevonden omdat de gegevens van de patiënten niet meer beschikbaar zijn; de privacy van de patiënten is nooit in het geding geweest”.

“We betreuren deze gebeurtenis ten zeerste. Onze patiënten kunnen er van op aan dat we alles in het werk stellen om de gevolgen tot een minimum te beperken”.

Het MMC zoek ook grondig samen met een externe partij uit hoe dit kon gebeuren en wat ze moeten doen om herhaling te voorkomen. Het MMC werkt voor het patiëntendossier met HiX van ChipSoft.

Bron: MMC

 

Vorig artikelKinderartsen: slaapprobleem kind kan gezin ontwrichten
Volgend artikelAnimaties tonen verspreiding nieuwe medicijnen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.