Eerste proefpersonen geïnjecteerd met veelbelovend malariavaccin

Array

Met de eerste injectie bij drie proefpersonen is het testen van een veelbelovend malariavaccin officieel van start gegaan. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc in Nijmegen testen of het vaccin Sanaria® PfSPZ-GA1, dat wordt geproduceerd door het biotechnologiebedrijf Sanaria, veilig is en geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

“In deze fase testen we of de verzwakte parasieten in het vaccin geen malaria veroorzaken bij de proefpersonen”, legt Meta Roestenberg, internist-infectioloog op de afdeling Parasitologie en Infectieziekten van het LUMC, uit. “We beginnen met een lage dosis en wanneer er geen problemen optreden, injecteren we de volgende proefpersonen met een hogere dosis.” De proefpersonen worden de eerste vier weken na injectie op de voet gevolgd voor tekenen van malaria en eventuele bijwerkingen.
Unieke klinische studie
Jona Walk, onderzoeker op de afdeling Medische Microbiologie in het Radboudumc: “We hebben al laten zien dat het vaccin niet leidt tot ontwikkeling van malariaparasieten in menselijke levercellen en in proefdieren. Ik heb er dus het volste vertrouwen in dat het ook in proefpersonen veilig is. Uiteraard gaan we dit eerst testen in onze klinische studie.”
“Er zijn al meerdere klinische studies gedaan met vaccins gemaakt van parasieten die zijn bestraald om ze onschadelijk te maken”, vervolgt ze. Dat maakt het onderzoek echter niet minder bijzonder. “Dit is de eerste studie waarin de parasieten in het vaccin genetisch verzwakt zijn om ze onschadelijk te maken.” Het verschil tussen het nieuwe vaccin en eerdere vaccins is dat de malariaparasieten in het vaccin dat nu wordt getest, verzwakt zijn door twee genen te verwijderen in plaats van de parasieten te bestralen, leggen de ontwikkelaars van de parasiet Robert Sauerwein (Radboudumc), Ben van Schaijk (Radboudumc), Chris Janse (LUMC) en Shahid Khan (LUMC) uit.
Ontzettend enthousiast
“We zijn ontzettend verheugd om samen met onze Nederlandse collega’s deze eerste klinische studie met het door ons geproduceerde malariavaccin te starten”, zegt B. Kim Lee, executive vice president of manufacturing van Sanaria.
De ontwikkeling van de genetisch aangepaste malariaparasiet door het LUMC, Radboudumc en het team van Sanaria is mogelijk gemaakt door een subsidie van TI Pharma. Productie van het Sanaria®  PfSPZ-GA1-vaccin is ondersteund door een SBIR-subsidie van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, onderdeel van het National Institutes of Health (USA). De klinische studie wordt mogelijk gemaakt door het LUMC en het Radboudumc.

Bron: LUMC en Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen