8000ste lid van de ApneuVereniging aangemeld

Array

Jeanine Stolze (57) is het 8000ste lid van de ApneuVereniging. ‘Ik ben lid geworden omdat ik een lichte vorm van apneu heb. Met een slaaponderzoek stelde de longarts vast dat ik 9 ademstops per uur heb. Van de longarts kreeg ik een magazine van de ApneuVereniging. Daar kan ik veel informatie krijgen. Ik ben nog zoekende naar de juiste behandeling. Gelukkig heb ik nog wat bedenktijd voor de beslissing over inzet van mogelijke hulpmiddelen.’

De ApneuVereniging streeft vooral naar bewust maken van het gezondheidsgevaar dat apneu vormt. Voor artsen en apneu patiënten geldt deze patiëntenvereniging als betrouwbaar steunpunt. Apneu sluit de normale herstellende slaap uit. Totale uitputting en verschillende ernstige klachten liggen op de loer, als de apneu patiënt onbehandeld blijft. Een derde van de nieuwe patiënten zegt achteraf dat het langer dan 8 jaar heeft geduurd voor de diagnose gesteld werd. Veel patiënten en artsen bagatelliseren de klachten of brengen deze niet in verband met slaapapneu.

Gemiddeld heeft een apneu patiënt 2,4 aandoeningen naast de apneu. Zo wordt 45 % van hen behandeld voor hoge bloeddruk, 27 % voor hart- en vaatziekten en 19% voor diabetes. Helaas levert deze behandeling weinig resultaat op, als apneu de oorzaak is.

Apneu een modeverschijnsel?

Apneu is geen ‘welvaartsziekte’ of ‘modeverschijnsel’.  Een slaaponderzoek maakt snel duidelijk of er sprake is van apneu of niet. Met een apneu-diagnose is een aandoening vastgesteld die behandeld moet worden. Goed behandelde apneu betekent dat de patiënt weer normaal functioneren kan.

Gelukkig laten steeds meer mensen zich op apneu onderzoeken. In 2016 waren er in Nederland meer dan 100.000 aanvragen voor een slaaponderzoek, 10.000 meer dan het jaar daarvoor. In ons land lijden minstens 500.000 mensen aan slaapapneu. Momenteel zijn ruim 200.000 apneu patiënten onder behandeling.

Apneu

Apneu moet met veel vasthoudendheid onder de aandacht worden gebracht van artsen en publiek. De ApneuVereniging doet dat al ruim 25 jaar.  Juist daarom is het 8000e lid meer dan een mijlpaal. Met hulp van de ApneuVereniging vinden Jeanine Stolze en haar behandelaar zonder twijfel de voor haar beste behandeling.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen