Met benoeming prof. dr. Jaap van den Heuvel wordt de verbinding gelegd tussen brandwondenzorg en zorgmanagement

Prof. dr. Jaap van den Heuvel benoemd als bijzonder hoogleraar Healthcare Management aan de UvA
Om de uitmuntende patiëntenzorg aan patiënten met brandwonden mogelijk te blijven maken benoemt de Nederlandse Brandwonden Stichting  prof. dr. J. (Jaap) van den Heuvel als bijzonder hoogleraar Healthcare Management aan de Universiteit van Amsterdam. Van den Heuvel is sinds 1 januari 2016 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk.
“Naast het blijven initiëren en borgen van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs om de Nederlandse brandwondenzorg tot de beste zorg ter wereld te laten blijven horen, is tevens aandacht nodig voor onderwijs in het managen van de zorg en de zorgfaciliteiten. Met de aanstelling van prof. dr. Jaap van den Heuvel is een wetenschappelijke verbinding gelegd tussen brandwondenzorg en zorgmanagement,” motiveert directeur Rob Baarse de benoeming.
Totaalzorg
De Nederlandse brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam bieden zeer specialistische, multidisciplinaire en effectieve zorg aan patiënten met brandwonden. Deze hoge kwaliteit van zorg, gericht op een snel en goed herstel, is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en gedegen opleiding van professionals. Zo zorgen de professionals, met het wetenschappelijke onderzoeksinstituut (VSBN) en de Nederlandse Brandwonden Stichting dat deze praktische, wetenschappelijke en innovatieve basis leidt tot de best mogelijke behandeling van patiënten met brandwonden.
Met de instelling van de Bijzondere Leerstoel Healthcare Management aan de Universiteit van Amsterdam, legt de Nederlandse Brandwonden Stichting tevens een wetenschappelijk fundament onder zorgmanagement. Baardse: “Op die wijze ontstaat een evenwichtige totaalzorg die leidt tot onze missie: wij willen brandwonden voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum beperken.”
Kwaliteitsmanagement
Prof. dr. Jaap van den Heuvel heeft een lange staat van dienst in het ziekenhuismanagement. Hij keerde onlangs terug naar het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. Daar introduceert hij op wetenschappelijke leest gestoelde managementtechnieken. Naast zijn kwalificaties op het gebied van wetenschappelijk en medisch management is hij gepromoveerd op kwaliteitsmanagement in de gezondheidszorg, arts, in het bezit van een MBA-titel en heeft hij verschillende andere relevante titels behaald op het gebied van management (zoals een Master in Accountancy & Control en Certified Public Controller). Hiermee is hij bij uitstek geschikt om als gezaghebbend hoogleraar Healthcare Management op te treden en niet alleen de verbinding te leggen tussen de medische en bedrijfswetenschappelijke wereld, maar ook naar andere disciplines en de maatschappij als geheel.
Brandwonden: de cijfers
Per jaar zoeken 35.000 mensen met brandwonden medisch hulp. Voor 1500 slachtoffers is opname in een ziekenhuis noodzakelijk. Bij 750 mensen zijn de brandwonden zo ernstig, dat opname in één van de drie brandwondencentra (Groningen, Rotterdam, Beverwijk) van Nederland nodig is. Bijna de helft (47,3%) van deze 750 mensen moet geopereerd worden, wat bijna altijd een huidtransplantatie betreft. Ruim een kwart (26,8%) van de patiënten die worden opgenomen in een brandwondencentrum is jonger dan 4 jaar.
Over de Nederlandse Brandwonden Stichting
De Nederlandse Brandwonden Stichting doet er alles aan om brandwonden te voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum te beperken. De organisatie wordt niet gefinancierd door de overheid en is volledig afhankelijk van gevers en vrijwilligers die zich inzetten voor de landelijke collecte. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek, ondersteunen artsen en verpleegkundigen met hun opleiding, zetten campagnes in om brandwonden te voorkomen en helpen slachtoffers sterker en weerbaarder te worden. Hierbij werken wij intensief voor en samen met de drie Nederlandse Brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt continu te optimaliseren. Eerste hulp bij brandwonden, ervaringsverhalen van brandwondenslachtoffers en een overzicht van lopend wetenschappelijk onderzoek vind je op www.brandwondenstichting.nl.
Bron: UvA
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen