Simulatietraining verlaagt geboorterisico’s zwangeren

Array

Teamtraining bij verloskundige teams in ziekenhuizen zorgt voor vermindering van schade bij de pasgeborene tijdens acute complicaties tijdens de bevalling. Dit blijkt uit promotie onderzoek van Joost van de Ven, gynaecoloog, dat hij heeft uitgevoerd vanuit Máxima Medisch Centrum (MMC) in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Studieopzet

24 Nederlandse ziekenhuizen deden mee aan de zogenaamde “TOSTI” (Training Obstetrische Spoed Teams Interventie)-studie. In deze studie heeft de helft van de ziekenhuizen een ééndaagse teamtraining in een medisch simulatiecentrum gehad en de andere helft niet. Deze teamtraining was met name gericht op communicatie en teamprestatie. Vervolgens zijn van alle ziekenhuizen een jaar lang verloskundige complicaties geregistreerd. Tot slot is er gekeken of er verschillen te zien waren in aantal en aard van de complicaties, tussen de getrainde en niet-getrainde ziekenhuizen. Van de Ven laat zien dat schade bij de pasgeborene als gevolg van een acute noodsituatie, afneemt wanneer het verloskundige team training heeft gevolgd in een simulatiecentrum en zij elk kwartaal een herhaaltraining in het eigen ziekenhuis volgen.

Kosteneffectief

Ook is tijdens dit onderzoek een economische analyse verricht met de data van de TOSTI-studie om in kaart te brengen of hoge kosten een eventueel nadeel kunnen zijn voor een simulatietraining in een simulatiecentrum. Deze analyse toont aan dat teamtraining in een medisch simulatiecentrum kosteneffectief is als de benodigde herhaaltrainingen in het ziekenhuis zelf worden uitgevoerd. Het is voor het eerst dat de kosteneffectiviteit van simulatieteamtrainingen is berekend.

Praktijk

In 2005 is Máxima Medisch Centrum als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met regelmatige teamtrainingen met behulp van medische simulatie. Er is toen een simulatiecentrum ingericht met een verloskamer en een neonatale intensive care unit. Door positieve resultaten op de verloskunde afdeling zijn teamtrainingen ontwikkeld voor meerdere vakgebieden.

Ter bevordering van simulatieonderwijs in de medische wereld is Medsim opgericht. Het centrum levert met simulatietrainingen een fundamentele bijdrage aan de patiëntveiligheid. Dit is een initiatief van Máxima Medisch Centrum en de Technische Universiteit Eindhoven.

Promovendus Joost van de Ven promoveert op 27 juni. Van de Ven toont aan dat deze manier van trainen kosteneffectief is.

Bron: Máxima Medisch Centrum en de Technische Universiteit Eindhoven

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen