Het bewustzijn aanwakkeren over ouder worden

Array

‘Het bewustzijn aanwakkeren over ouder worden, en dat mensen daar ook naar handelen. Om ouderen in staat te stellen hun leven zo voort te zetten, zoals zij dat zelf willen. Dat willen we met BeterOud op gang brengen’, aldus emeritus hoogleraar Martin Boekholdt tijdens de kick-off op 27 juni. Met een handtekening bevestigden elf organisaties officieel hun samenwerking in BeterOud.

Ook vijftien ambassadeurs die hun sporen hebben verdiend in sectoren als wetenschap, zorg, sport en entertainment doen mee. Nellie Cooman (Olympisch atlete) en Willem Reimers (bekend van televisie-programma Herrie in het Hotel) zijn enkele van deze ambassadeurs die op persoonlijke titel bijdragen aan BeterOud. Op de kick-off kwamen zij en de samenwerkende organisaties bijeen om te praten over de doelen van BeterOud en de manier waarop het gedachtegoed het beste kan worden verspreid.

Willem Reimers: ‘Achter de geraniums ga je dood’

Gemene deler van de inspirerende bijeenkomst was: BeterOud begint niet als je kwetsbaar wordt, maar in een fase dat je daar nog iets aan kunt doen’. Andere tegeltjeswijsheden: ‘Achter de geraniums ga je dood’, ‘blijf aan de bal en stop niet met leuke dingen doen’, ‘plak ouderen niet direct een etiket op, maar volg hun passies. Díe binden en verbinden’, ‘er zijn veel termen voor beter oud worden, maar de rode draad is aanpassingsvermogen’. De deelnemers maakten in vier pitches kennis met een breed spectrum aan onderbouwde inzichten: waarom zijn beweging (krachttraining) en voeding (eiwitrijk eten) zo belangrijk voor ouderen? Hoe hebben kunst en cultuur een positieve impact op het welbevinden van ouderen? En waarom joie de vivre (plezier in het leven) misschien wel het belangrijkste medicijn is tegen je oud voelen.

Wie zijn BeterOud?

BeterOud is een samenwerkingsverband van ouderen, professionals en organisaties die zich (onder meer) bezighouden met ouderen. Partnerorganisaties zijn de kennisinstituten Movisie en Vilans, ouderenhuisvester Habion, de ouderenorganisaties KBO-PCOB en NVOG-KNVG , Sociaal Werk Nederland, het ROS-netwerk, Pharos, Laego en de Stichting Educatie Zorg en Welzijn. BeterOud komt voort uit het Nationaal Programma Ouderenzorg.

Ouderen centraal

Leuker, zinvoller en beter oud worden kan op veel manieren. Kennisdelen is een belangrijke taak die het consortium voor zich ziet. Ouderen, professionals en organisaties die betrokken zijn bij BeterOud zetten zich daarvoor in. Ook werken zij aan het verbeteren van wonen, welzijn en zorg voor ouderen. Niet alleen voor, maar vooral ook mét ouderen. De wensen van ouderen zelf zijn altijd het uitgangspunt. Daarbij is van belang om met de achtergrond van elke individuele oudere rekening te houden. Er zijn onder andere kennissessies, werkplaatsen en een website waar alle kennis samenkomt.

Meer informatie is te vinden op http://www.beteroud.nl.

Bron: BeterOud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen