Samen beslissen: ziekenhuizen kunnen meer doen dan alleen informatie geven

Array

Borstkankervereniging Nederland (BVN) kent op 6 juli het roze lintje toe voor patiëntgerichte borstkankerzorg. 81 van de 84 (samenwerkende) ziekenhuizen krijgen het roze lintje. Toch kunnen ziekenhuizen nog meer doen voor hun patiënten. BVN onderstreept dit jaar nog meer dan voorheen het belang van de ervaringen van patiënten. De nadruk ligt op gedeelde besluitvorming, oftewel samen beslissen.

BVN vindt het essentieel dat de voor- en nadelen van diverse behandelopties tijdig, dus voorafgaand aan de behandeling worden besproken. Dit is nodig omdat behandelingen gevolgen hebben op lange termijn op de kwaliteit van leven. Daarnaast moet de patiënt tijd en ruimte krijgen om emoties te verwerken en behandelopties af te wegen. De patiënt is namelijk degene die met de (late) gevolgen en bijwerkingen van de keuzes moet leven. Betrokkenheid bij de besluitvorming verhoogt ook de therapietrouw.

Dat vereist van de professional een inspanning om de patiënt goed te leren kennen. Mogelijk zijn er meerdere gesprekken nodig om tot een behandelplan op maat te komen dat past bij de leefsituatie van de patiënt.

Samen beslissen? Dat verschilt per ziekenhuis!

In welke mate worden de voor- en nadelen van behandelopties besproken? Dat verschilt per ziekenhuis, blijkt uit landelijk onderzoek naar de ervaringen van patiënten met de aan hen verleende borstkankerzorg.

Gemiddeld over alle ziekenhuizen geeft 60% van de patiënten het antwoord ‘Ja, helemaal’ op de vraag of voor-en nadelen van behandelopties zijn besproken. Bij het hoogst scorende ziekenhuis geeft 76% van de patiënten dit antwoord en bij het laagst scorende ziekenhuis 44%.

“Er is behoorlijk wat variatie en ruimte voor verbetering bij een deel van de ziekenhuizen”, zegt Carol Richel, projectleider Monitor Borstkankerzorg van BVN. “We willen ziekenhuizen stimuleren hiermee aan de slag te gaan en (verder) te verbeteren. Volgend jaar scherpen we het criterium aan omtrent het thema Samen beslissen.”

Samen beslissen? Aandacht voor patiënt!

BVN roept ziekenhuizen op om zich nog meer te verdiepen in wat ‘Samen beslissen’ betekent voor zichzelf en hun patiënten. En indien nodig hun werkwijze daarop aan te passen. Veel ziekenhuizen zijn op de goede weg. Samen beslissen is een proces waarbij patiënt en arts naar elkaar toe bewegen. Meer aandacht voor wie de patiënt daadwerkelijk is en voor wat hij/zij verstaat onder kwaliteit van leven is essentieel.

Bron: BVN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen