Van de IC een betere slaapkamer maken

Array

Een goede nachtrust is belangrijk voor het herstel, maar veel patiënten slapen in het ziekenhuis niet zo goed. Dat is vooral op de IC’s het geval, maar komt dit door de omgeving of toch door de ernstige ziekte van de patiënt? Om daar een antwoord op te vinden sliepen tien medewerkers een nacht op een IC tussen de patiënten.

Ingrid van der Meulen, verpleegkundige bij het Beatrix Kinderziekenhuis, was benieuwd hoe het zou zijn om een nacht op een IC te slapen en wilde wel meedoen aan het onderzoek. “Eerst moest worden gemeten hoe ik thuis slaap. Ik kreeg elektroden op m’n hoofd die je hersengolven registreren en had steeds het gevoel dat iemand met me meekeek. Ik was ook bang dat de draden in de knoop zouden raken, dat viel gelukkig mee.” Daarnaast moest ze de temperatuur, omgevingsgeluiden en het omgevingslicht van haar slaapkamer meten, en een dagboekje bijhouden waarin ze onder meer noteerde hoeveel koffie en thee ze dronk en hoe laat ze in en uit bed ging.

Extra slaapverstorend effect

“Hoe goed een patiënt slaapt op de IC heeft niet alleen te maken met persoonlijke slaapgewoonten, maar ook met het effect van slapen in een vreemde omgeving. Het zwakke licht, de vele geluiden en de relatief hoge temperatuur op de IC hebben wellicht een extra slaapverstorend effect. Bij ernstig zieke patiënten spelen ook angst, verwardheid en lichamelijke ongemakken als dorst en pijn mee. Al deze ziekte- en omgevingsgerelateerde factoren kunnen we bij ernstig zieke patiënten niet van elkaar scheiden. Om te leren hoe we van de IC een betere slaapkamer kunnen maken, wilden we er daarom gezonde mensen laten slapen”, legt  Laurens Reinke uit die op het onderzoek gaat promoveren.

Enge tv-programma’s

Ingrid sliep eerst een nacht op een ‘stille IC’ zonder patiënten om te meten hoe ze reageert op slapen in een vreemde omgeving. “Onwennig lag ik in een kamertje op een lege verpleegafdeling. Ik ben maar geen enge tv-programma’s gaan kijken. Steeds hoorde ik gestommel en voetstappen en na een tijdje kon ik m’n draai niet meer vinden. Voor de zekerheid heb ik de bedhekken omhoog gedaan en heb toch best goed geslapen.”

Drie bedden verderop
Van patiënten had Ingrid gehoord dat het op de IC onrustig is, maar toen zij er sliep lagen er weinig patiënten en gebeurde er relatief weinig. Het viel haar op dat de artsen en verpleegkundigen heel rustig deden, ook als ze iets snel moesten doen. “Voor mij was het interessant dat ze drie bedden verderop een bronchoscopie deden, maar voor patiënten zal dat anders zijn”, denkt ze. “Want alles wat ze meekrijgen, van alarmpjes tot patiënten die op de po gaan, kunnen ze minder goed plaatsen. Helemaal als ze ook wat in de war zijn.”

Sleep in the ICU

Laurens doet het onderzoek samen met  masterstudenten Technische Geneeskunde uit Enschede, en masterstudenten Geneeskunde uit Groningen. Alle slaapmetingen bij gezonde proefpersonen zijn nu gedaan. De onderzoekers zijn druk bezig om de gegevens te analyseren en hopen de resultaten nog dit jaar te publiceren.
Het onderzoek is onderdeel van het project Sleep in the ICU, dat zich richt op ziekte- en omgevingsgerelateerde verstoringen van slaap tijdens een opname op de Intensive Care. In dit project werkt de Intensive Care Volwassenen (ICV) samen met onder andere de afdelingen Klinische Neurofysiologie, Anesthesiologie, en Laboratoriumgeneeskunde van het UMCG, en met Philips Research uit Eindhoven.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen