Meldingen van bijwerkingen na vaccinaties RVP (2016) en Griep (2016/2017)

0
952

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1.482 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Na de griepvaccinaties zijn 257 meldingen ontvangen. Naar aanleiding van de meldingen van beide vaccinatieprogramma’s zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.

Meldingen

In 2016 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 1.482 meldingen met 3.665 mogelijke bijwerkingen van vaccins toegediend in het kader van het RVP. Na de griepvaccinaties werden 257 meldingen van 672 mogelijke bijwerkingen ontvangen. Daarnaast nam een groep die de griepvaccinatie ontving deel aan een Lareb Intensive Monitoring (LIM). LIM is een online onderzoek waarbij informatie verzameld wordt over eventuele bijwerkingen van een geneesmiddel of vaccin. In totaal meldden 602 patiënten zich aan voor dit onderzoek en rapporteerden zij 350 mogelijke bijwerkingen.

Melders

Van de meldingen van RVP-vaccinaties was 78% afkomstig van ouders of de gevaccineerde zelf, en 22% van zorgverleners. Bij de griepvaccinaties komt net als eerdere jaren het overgrote deel van de meldingen van de gevaccineerden zelf (83%). Het aantal meldingen na een RVP-vaccinatie is vergelijkbaar met vorig jaar. Het aantal meldingen na griepvaccinatie is licht gedaald, namelijk met 9%. Het is van belang te realiseren dat het aantal meldingen niet kan worden gezien als maat voor het voorkomen van bijwerkingen. Het meldgedrag wordt namelijk beïnvloed door allerlei factoren, zoals media-aandacht en voorlichtingsactiviteiten.

Gemelde bijwerkingen

De gemelde bijwerkingen van vaccins die binnen het RVP werden toegediend, zijn met name bekende bijwerkingen van deze vaccins zoals koorts, een ontstekingsreactie op de injectieplaats en huilen.

Bekijk de rapportage van Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2016.

Bij veel meldingen na de griepvaccinaties in het seizoen 2016/2017 gaat het ook om bekende bijwerkingen van deze vaccins, zoals een ontsteking op de injectieplaats, hoofdpijn, spierpijn en koorts.

Bekijk de rapportage Meldingen van bijwerkingen na influenzavaccinatie 2016/2017.

Bron: Lareb

Vorig artikelJongeren wereldwijd lopen meer risico op aids
Volgend artikelVeilig werken met tarwemeelstof
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.