Verpulveren van tabletten carbidopa/levodopa van fabrikant Bristol

0
1265

Bijwerkingencentrum Lareb ontving recent twee meldingen van het verpulveren van tabletten carbidopa/levodopa van fabrikant Bristol wanneer deze uit de strip worden gedrukt. Het betrof één melding van een apotheek en één van een patiënt. De fabrikant geeft aan maatregelen genomen te hebben om de tabletten te verbeteren.

Onderzoek door de KNMP

Eerder heeft de KNMP de tabletten bij het LNA (Laboratorium der Nederlandse Apothekers) laten onderzoeken na klachten van apothekers. Uit dit onderzoek bleek dat de hardheid van de tabletten op de ondergrens van de officiële specificaties uitkwam.

De fabrikant heeft in een reactie aan de KNMP laten weten dat de eerste drie batches die aan Nederland zijn geleverd, in onderzoek inderdaad een lage hardheid bleken te hebben. Een vierde batch is sinds medio mei in omloop en deze heeft een betere hardheid. Betreffende deze batch zijn tot op heden ook geen klachten ontvangen bij de fabrikant. Verwacht wordt dat ook nieuwe batches een verbeterde hardheid hebben en dat de tabletten hierdoor niet meer verpulveren.

Melden bij Lareb

Wanneer het verpulveren van de tabletten in de praktijk toch nog voor komt, kan dit gemeld worden. Hierbij is het nuttig om het nummer van de partij waar het uit komt (chargenummer / batchnummer) te noemen in de melding.

Bron: Lareb

Vorig artikelVeilig werken met tarwemeelstof
Volgend artikelPoint-of-Care-Testing in PI Vught
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.