Vijf AMC-onderzoekers ontvangen Veni-subsidie

Array

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan zeventien pas gepromoveerde onderzoekers van de UvA en het AMC een Veni-subsidie toegekend. Het gaat om een subsidie van maximaal 250.000. Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen.

De Veni-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar de behandeling van schizofrenie, mobiele apps, vrouwelijke politici in de media en mobiele chromosomen bij pathogene evolutie.

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er nu 154 gehonoreerd.

De toekenningen AMC

  • Dr. JanWillem Duitman (Geneeskunde): Hoe MMP-1 longfibrose verergert
    Longfibrose is een ernstige en dodelijke longaandoening waar weinig behandelopties voor zijn. Een recente doorbraak suggereert dat het eiwit genaamd MMP-1 mede deze ziekte veroorzaakt. Jan Willem Duitman gaat onderzoeken hoe MMP-1 deze kwalijke rol speelt en bepalen of het remmen van dit eiwit een mogelijke nieuwe behandelstrategie zou kunnen zijn.
  • Dr. Elsmarieke van de Giessen (Geneeskunde):  De juiste behandeling voorspellen bij schizofrenie
    Bij 20-35% van de patiënten met schizofrenie helpen antipsychotica niet. Zij zijn therapie resistent. Dit is voor hen een groot probleem. Elsmarieke van de Giessen gaat testen of een nieuw type MRI-scan en bloedbepaling kunnen voorspellen welke patiënten therapie resistent zijn, zodat zij sneller met de juiste medicijnen kunnen worden behandeld.
  • Dr. Balthasar Heesters (Geneeskunde): Hoe werken vaccinaties?
    Door tijdens meerdere rondes het beste antilichaam te selecteren kan het immuunsysteem steeds specifiekere antilichamen krijgen. Hierdoor werken sommige vaccins zo goed. Door het exacte mechanisme achter deze selectie te ontrafelen hoopt Balthasar Heesters te begrijpen waarom sommige vaccins beter werken dan anderen en met deze kennis vaccinaties te verbeteren.
  • Dr. Judy Luigjes (Geneeskunde): Behandelen van dwangmatig gedrag door verbeterde kalibratie van vertrouwen
    Er is nog weinig bekend over waarom patiënten met obsessieve-compulsieve stoornis en een gokstoornis niet kunnen stoppen met hun invaliderende compulsieve gedragingen. Een mogelijke reden is dat patiënten niet goed (on)zekerheid kunnen inschatten. Judy Luigjes onderzoeken hoe zekerheid betrokken is bij compulsieve gedragingen en hoe dit verbeterd kan worden.
  • Dr. Ir. Erwin van der Pol (Geneeskunde, Biomedical Engineering & Physics): Verstopte vingerafdruk van ziekten opsporen
    Hart- en vaatziekten, kanker en zwangerschapsvergiftiging kunnen eerder worden voorspeld aan de hand van minuscule vingerafdrukken die in het bloed verstopt zitten. In dit project gaat Erwin van der Pol de technologie ontwikkelen om deze waardevolle vingerafdrukken razendsnel op te sporen en in te zetten als een inlichtingendienst van het menselijk lichaam.

Vernieuwingsimpuls

Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Bron: NWO en UvA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen