De meniscus compleet vervangen

Array

Het Reumafonds is medefinancier van een aantal vernieuwende projecten die zich richten op bot en kraakbeen. Bijgaande video laat één van de 7 projecten zien waarin biomedische materialen gebruikt worden om een bot- of kraakbeenprobleem op te lossen. Biomedische materialen kunnen worden gebruikt voor onder meer het behandelen of vervangen van een weefsel of orgaan van het lichaam. Op http://www.bmm-program.nl/SITE/PUBLIC… lees je meer over de projecten van het BMM consortium.

Slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) is een aandoening waar heel veel Nederlanders hinder van ondervinden. Het veroorzaakt toenemende pijn en kan leiden tot blijvende vervorming van het gewricht. De oplossing voor een versleten gewricht is vervanging door een prothese van kunststof en metaal: zeer duur en ingrijpend. Een aandoening die onherroepelijk leidt tot artrose is beschadiging van de meniscus, een soepel schijfje kraakbeen in het kniegewricht dat dienst doet als ’schokbreker’. Het is echter gevoelig voor scheuren, bijvoorbeeld door sportletsel of ouderdom. Herstel is in de meeste gevallen niet mogelijk, maar vaak zijn de patiënten te jong voor een gewricht-vervangend implantaat. Als de verwijderde meniscus vervangen zou kunnen worden door een speciaal implantaat, kan de pijn worden verminderd en wordt de ‘schokbreker’-functie hersteld. Het TRAMMPOLIN-project richt zich op het ontwerp van een nieuwe meniscus gemaakt van zeer sterke, flexibele en slijtvaste kunststoffen, zo gemaakt dat het zonder ingrijpende operaties kan worden geplaatst. De winst voor de patiënt is enorm. Hij behoudt zijn eigen kraakbeen en kan tot op hoge leeftijd actief blijven sporten.

In het BioMedical Materials programma werken zo’n 400 toponderzoekers samen met ruim 50 leidende kennisinstellingen, bedrijven en gezondheidsorganisaties aan een reeks onderzoeksprojecten. Er worden nieuwe materialen ontwikkeld die het welbevinden van patiënten verbeteren en maatschappelijke en economische waarde hebben. NMTrix maakte voor elk project een 3D animatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen