Kansen voor een beter data- en voorraadbeheer met verplichte registratie geneesmiddelen

Array

Impactanalyse FMD-verordening

Per februari 2019 is unieke identificatie van geneesmiddelen tot op het medicijndoosje in elke EU-lidstaat verplicht. De hiervoor verantwoordelijke FMD-verordening wil zo vervalsing van geneesmiddelen tegengaan. GS1 Nederland heeft een impactanalyse uitgevoerd om de gevolgen voor de processen te inventariseren voor elke partij in de medicijnketen. Wat blijkt? Door gebruik te maken van de GS1 DataMatrix is het niet alleen mogelijk om te voldoen aan de wetgeving, maar liggen er ook veel kansen, bijvoorbeeld voor beter data- en voorraadbeheer.

Elk afzonderlijk doosje moet een uniek serienummer krijgen dat op Europees en landelijk niveau bewaard wordt in een database. Dit veiligheidskenmerk – de combinatie van de datamatrix met unieke identificatie en een anti-sabotagekenmerk – moet de vervalsing van medicatie tegengaan.
Maayke Fluitman, apotheker geneesmiddel & maatschappij, is vanuit haar eigen organisatie (care2create) al langer bij de invoering van de FMD-regulering betrokken. FMD staat voor Falsified Medicine Directive. Zij heeft namens GS1 Nederland het proces en de impact van de EU-FMD-verordening doorgelicht voor de hele keten: van producent tot de ter hand stellers van medicatie (de apotheken).
Verschil in impact van FMD-regulering
De impact van de FMD-regulering verschilt in omvang en soort, tussen producenten, groothandels, parallelimporteurs en apotheken. Vaak weet een producent wel wat voor hem de gevolgen zijn, maar is er geen inzicht in wat het voor de andere ketenonderdelen betekent.
Fluitman: “De analyse biedt dat inzicht. Dat bevordert hopelijk samenwerking tussen ketenpartijen, of laat hen in ieder geval zien welke kansen en voordelen zij samen kunnen realiseren. Die verordening is verplicht, dan kun je er maar beter het beste uit halen.”
“Die verordening is verplicht, dan kun je er maar beter het beste uit halen.”
Voordelen zijn:
  • Eenvoudiger, sneller en volledig uitvoeren van een recall: door te werken met de productinformatie uit de GS1 DataMatrix is het tot op patiëntniveau mogelijk om te bepalen waar geneesmiddelen heen zijn gegaan. Dat beperkt de handelingen en maakt het mogelijk om deze sneller en gerichter terug te halen.
  • Efficiënt voorraadbeheer: nu wordt meestal handmatig gecontroleerd welke producten bijvoorbeeld voorbij de expiratiedatum zijn en teruggestuurd moeten worden. Dat kan, door de productinformatie uit de GS1 DataMatrix te gebruiken, beperkt worden tot de spreekwoordelijke druk op de knop en tienduizenden euro’s per apotheker schelen.
  • Gebruik van geneesmiddelbegeleidingsprogramma’s: de datamatrix zal in de toekomst ook door patiënten zelf gescand kunnen worden, waardoor toepassing registraties beter vastgelegd kunnen worden in persoonlijke gezondheidsdossiers.
  • Verplichtingen die voorkomen uit de Farmacovigilantie Wetgeving (onderdeel van de FMD-verordening) kunnen beter worden nagekomen als markpartijen dit, op basis van de beschikbare informatie in de GS1 DataMatrix, samen opzetten. Het gaat bij deze wetgeving om het opsporen, beoordelen, begrijpen en voorkomen van schadelijke bijwerkingen van geneesmiddelen en van problemen gerelateerd aan de toepassing van geneesmiddelen.
Apotheken kunnen veel bewustwording halen uit de analyse, benadrukt Fluitman. “De invoering van de FMD wordt ervaren als een onnodige belasting van het bestaande proces, die vraagt om veel investeringen. De analyse van GS1 toont wat de voordelen van een gestandaardiseerd veiligheidskenmerk zijn voor henzelf en voor samenwerking in de keten.”
Bron: GS1 Nederland
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen