St. Antonius biedt CZO-erkende opleiding tot verpleegkundig endoscopist

0
1026

Het College Zorg Opleidingen (CZO) heeft onlangs de opleiding tot verpleegkundig endoscopist officieel erkend. De opleiding wordt verzorgd door de Academie, het leerhuis van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht. Dit is vooralsnog de enige plek in Nederland waar endoscopieverpleegkundigen zich kunnen laten scholen en trainen voor het nog jonge beroep.  

Grondig vernieuwde opleiding start voorjaar 2018

Dit jaar kreeg de Academie voor het eerst de kans om de opleiding door het CZO te laten beoordelen en erkennen. Op basis van de CZO-erkenningsvoorwaarden is het curriculum van de opleiding tot verpleegkundig endoscopist nu grondig vernieuwd.

De vijftien maanden durende opleiding staat open voor ervaren endoscopieverpleegkundigen. Bij voldoende belangstelling gaat in het voorjaar van 2018 een nieuwe groep van start. Op de website van de Academie is meer te vinden over de inhoud en de toelatingseisen.

Samen met de beroepsvereniging van mdl-artsen

De St. Antonius Academie zette de voorloper van de betreffende opleiding op in 2012. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Maag- Darm- en Leverartsen (NV-MDL). Aanleiding was het RIVM-rapport ‘Uitvoeringstoets bevolkingsonderzoek naar darmkanker’ dat kort daarvoor was uitgekomen. Een van de aanbevelingen in dit rapport was een taakherschikking tussen medisch specialisten en endoscopieverpleegkundigen. Die laatste groep zou een breder takenpakket kunnen krijgen, inclusief scopiëren onder supervisie van een medisch specialist. Dit betreft een zogenoemde ‘voorbehouden handeling’. Uit vergelijkend onderzoek* was eerder gebleken dat goed geschoolde en getrainde verpleegkundigen een (diagnostische, laag-complexe) coloscopie even veilig kunnen uitvoeren als een maag-, darm- en leverarts.

*) UMCG, 2009, mdl-artsen J.J. Koornstra en H. van Dullemen, Gastrointestinal Endoscopy.

Bron:

Vorig artikelDarmkankerpatiënt positief gestemd over ‘Samen Beslissen’
Volgend artikelMediMapp biedt patiënten meer grip op ziekteverloop
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.