UMCG coördineert groot Europees onderzoek naar oorsuizen

Het UMCG gaat samen met zeven andere instellingen in Europa een groot project (TIN-ACT) starten om onderzoek te doen naar oorsuizen (tinnitus). De onderzoekers hopen hiermee de biologische mechanismen te ontrafelen die de basis vormen voor het ontstaan van oorsuizen. In totaal worden vijftien promovendi opgeleid die onderzoek gaan doen naar wat oorsuizen veroorzaakt, methoden om oorsuizen vast te stellen en mogelijke behandelingen. Voor het onderzoeksproject is bijna vier miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie.

Oorsuizen

Mensen die last hebben van oorsuizen horen geluiden (piep, zoemen, tikken, sissen of fluiten) die niet van buiten het hoofd afkomstig zijn. Hoewel de oorzaak onbekend is, ontwikkelt oorsuizen zich bij dertig procent van de mensen met gehoorverlies. Naar schatting heeft tien tot vijftien procent van de bevolking last van oorsuizen en ondervindt een tot vier procent hiervan zeer ernstige hinder. Voorzichtige schattingen gaan uit 50 miljoen mensen met oorsuizen in Europa.

Op basis van het gegeven dat gehoorverlies een risicofactor is voor de ontwikkeling van oorsuizen, gaan de onderzoekers ervanuit dat door een verstoorde auditieve input er veranderingen in de hersenen ontstaan die zich uiten in oorsuizen. Dit zou betekenen dat oorsuizen geen ziekte is, maar een symptoom van spontane activiteit in een bepaald gebied in de hersenen, dat resulteert in de perceptie van geluid.

Mensgericht onderzoek

Bijzonder aan het onderzoeksproject is dat het een combinatie van dieronderzoek en mensgericht onderzoek is. De drie onderzoekers die in Groningen worden opgeleid gaan onder meer onderzoek doen naar afwijkingen in hersenactiviteit bij mensen met behulp van MRI-scans en in diermodellen. Het onderzoeksproject duurt vier jaar.

Deelnemers TIN-ACT

TIN-ACT staat voor Tinnitus Assessment Causes and Treatments. Andere deelnemende instellingen aan het onderzoeksproject zijn: Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), University of Nottingham, Universitätsklinikum Erlangen, Charite Universitätsmedizin Berlin, Oticon, Widex, Cochlear Research and Development. Verder zijn ook diverse partnerorganisaties bij het project betrokken: European Federation of Hard of Hearing People, European Association of Tinnitus Associations, Eurogrant, Hertz Training for Scientists, TinnitusHub, Technical University of Denmark en Siemens Healthineers.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen