Extra vitaminen in de herfst en winter

0
5685

De herfst en winter zijn bij uitstek de seizoenen dat meer mensen overwegen om vitaminepillen te slikken. Uit onderzoek blijkt dat 25 tot 50% van de Nederlanders regelmatig vitaminepillen of mineralen inneemt. Wat heb je nu precies nodig als de herfst en winter zich aandienen en we een periode minder zonlicht krijgen?

De meeste vitamines halen we uit ons eten. Mensen zijn niet in staat om zelf vitamines aan te maken, met uitzondering van vitamine K en D. Vitamine B en A kan het lichaam ook zelf maken, maar daar is wel het aminozuur tryptofaan of bètacaroteen voor nodig uit de voeding. Vitaminen helpen bijvoorbeeld bij de ondersteuning van je immuunsysteem en zetten koolhydraten, proteïnen en vetten om in energie. Vitaminen hebben daarnaast effect op de werking van het zenuwstelsel en zorgen voor sterke botten en tanden. Wie voldoende en gevarieerd eet, krijgt in principe alle vitaminen binnen die dagelijks nodig zijn.

Wanneer we in de herfst en winter onszelf echter te weinig blootstellen aan zonlicht kan er een vitamine D tekort ontstaan. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Het lastige van het najaar is dat de zon aanmerkelijk minder schijnt, we minder daglicht uren hebben, we minder vaak buiten komen en wanneer we buiten zijn we veel kleding dragen. Weinig zon op onze huid dus, ook omdat we die meer met kleding bedekken.

Wat extra vitamine slikken, zoals vitamine D, is daarom aan te raden. Met name voor mensen die weinig buiten komen, kinderen in de groei of zwangere vrouwen is een vitamine D supplement raadzaam.

Bron: Flinndal