NZa verruimt mogelijkheden voor eHealth in de medisch-specialistische zorg per 2018

De NZa verbetert per 1 januari 2018 de regels voor het registreren en declareren van e-consulten in de medisch-specialistische zorg. Ook zijn er enkele wijzigingen in de regels voor palliatieve zorg.

Betaaltitel voor e-consult

Zorgaanbieders in de medisch-specialistische zorg kunnen per 2018 ook schriftelijke of belconsulten declareren. Tot nu toe konden zij alleen polikliniekbezoeken declareren. De NZa wil hiermee eHealthtoepassingen stimuleren en voorkomen dat patiënten onnodig op de polikliniek moeten komen, ook als een bel- of e-consult al voldoende kan zijn. Voorwaarde is wel dat de patiënt aan het begin van het zorgtraject een gewoon consult op de polikliniek heeft gehad bij de behandelaar.

Daarnaast zijn er wijzigingen in de regels voor de palliatieve zorg. De regels sluiten nu meer aan bij de SONCOS-kwaliteitsnorm. Meer informatie leest u in het rapport: Palliatieve zorg op maat.

Meer informatie

Meer informatie over deze en andere wijzigingen in de regels voor medisch-specialistische zorg 2018 leest u in deze brief. De NZa organiseert op 30 oktober 2017 ook een informatiebijeenkomst om de nieuwe regels toe te lichten. Voor meer informatie en aanmelden kijk op deze pagina.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen