Vandaag: 26 september Wereld Anticonceptiedag

0
2813

 

 

Reizende tentoonstelling over de geschiedenis van voorbehoedsmiddelen

Sta jij wel eens stil bij anticonceptie? Met deze vraag start Your-Life ook dit jaar op 26 september weer een campagne die aandacht vraagt voor anticonceptie in welke vorm dan ook. Dit voorlichtingsinitiatief heeft tot doel jongeren te stimuleren om weloverwogen keuzes te maken als het gaat om hun seksuele en reproductieve gezondheid. Dat dit nog steeds relevant is blijkt uit het feit dat bijna 85,3 miljoen van de 208 miljoen zwangerschappen die jaarlijks wereldwijd plaatsvinden ongepland zijn.[i]

Your Life Anticonceptiecamper

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, rijdt in de week van 26 september (Wereld Anticonceptiedag) de ‘Your Life Anticonceptiecamper’ door Nederland. In deze camper is de gehele historie op anticonceptiegebied in kaart gebracht in de vorm van een tentoonstelling: van oude Egyptische gebruiken tot alle hedendaagse oplossingen. Ook is er de mogelijkheid om op ludieke wijze ‘het bed’ met je vrienden te delen. Jongeren en andere geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen in de camper. In de camper is een deskundige aanwezig. Op maandag 25 september staat de camper bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vervolgens maakt de camper van 26 tot en met 29 september een tour langs Nederlandse universiteiten en hoge scholen in Maastricht, Enschede en Leeuwarden.. 

Your-Life

Your-Life is een internationaal initiatief gericht op de seksuele en reproductieve gezondheid van jongeren wereldwijd. Your-Life wil jongeren stimuleren om weloverwogen keuzes te maken als het gaat om hun seksuele en reproductieve gezondheid. Op die manier wordt de kans verkleind dat er een ongeplande zwangerschap ontstaat.

Wereld Anticonceptiedag

Sinds 2007 vieren we jaarlijks op 26 september Wereld Anticonceptiedag. Wereldwijd staan op die dag seksuologen, medisch specialisten en andere belangenorganisaties stil bij het belang van anticonceptie en goede voorlichting daarover, zodat jongeren in staat worden gesteld om weloverwogen keuzes te maken als het gaat om hun seksuele en reproductieve gezondheid. Wereld Anticonceptiedag wordt gesteund door Bayer en een coalitie van 16 internationale NGO’s en GO’s en wetenschappelijke en medische organisaties die belang hechten aan seksuele en reproductieve gezondheid.

[i] WHO, Unsafe Abortion—Global and Regional Estimates of the Incidence of Unsafe Abortion and Associated Mortality in 2008, 6th ed, 2011

L.NL.COM.WH.09.2017.0367

Bron: Bayer