Consumentenbond: Maak ziekenhuistarieven transparant en openbaar #watkostmijnzorg

0
312
Honderden euro’s prijsverschil voor dezelfde ziekenhuisbehandelingen #watkostmijnzorg

Er zitten nog steeds enorme prijsverschillen tussen ziekenhuizen voor dezelfde behandelingen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Veel tarieven zijn niet openbaar, waardoor de grote prijsverschillen niet zichtbaar zijn voor consumenten.

Uit een vergelijking van de prijzen van 2017 blijkt dat de tarieven van verschillende ziekenhuizen voor dezelfde behandeling soms honderden euro’s uit elkaar liggen. De hogere prijzen raken vooral gezonde consumenten die hebben gekozen voor een verhoogd eigen risico. En zelfs binnen een ziekenhuis kunnen de prijzen voor dezelfde behandeling fors uiteenlopen, afhankelijk van waar consumenten verzekerd zijn.

Nog niet alle verzekeraars komen over de brug

De Consumentenbond strijdt met de actie #watkostmijnzorg voor transparante tarieven van alle zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Consumenten hebben het recht om vooraf te weten hoeveel een behandeling gaat kosten. Niet alleen om inzicht te hebben in de kosten die er op hen af komen, ook om de prijzen te vergelijken en mee te nemen in hun beslissing voor een zorgaanbieder.

In 2016 en 2017 maakten de 4 grote verzekeraars een deel van hun gecontracteerde prijzen bekend, de kleine verzekeraars doen dit nog niet. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘De grootste verzekeraar, Zilveren Kruis, maakte 25 september bekend meer tarieven openbaar te hebben gemaakt. Dat is een goede ontwikkeling, maar op het eerste gezicht blijven zij ten opzichte van CZ, Menzis en VGZ nog wel achter met het aantal en soort tarieven dat ze vrijgeven. We zijn er dan ook nog lang niet.’

Tarieven moeten openbaar worden

De Consumentenbond roept alle ziekenhuizen en alle verzekeraars daarom nogmaals op al hun tarieven openbaar én vergelijkbaar te maken. Als zij geen actie ondernemen, moet de toezichthouder NZa in actie komen en zorgen dat per 1 januari 2018 alle tarieven toegankelijk zijn. Hiertoe heeft minister Schippers de NZa al in 2016 opdracht gegeven.

De Consumentenbond zal de tarieven van zorgverzekeraars en ziekenhuizen die open kaart spelen, verwerken in zijn zorgkostenvergelijker.

Bron: Consumentenbond

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

advertentieEinde Bericht ___________________________________________
DELEN
Vorig artikelUroloog Michael van Balken (@MRvanBalken) genomineerd voor Opleider van het Jaar 2017!
Volgend artikelUZ Gent: Eerste robotgeassisteerde autotransplantatie van nier in Europa

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.