“Kinderen zijn niet gemaakt om stil te zitten”

Meesters en juffen katalysator van een gezonde jeugd

In Nederland rennen 11.000 leerlingen meerdere malen per week met de hele klas een kwartiertje buiten. De grootste kartrekkers van deze zogenoemde ‘Daily Mile’ zijn meesters en juffen die ervoor kiezen een frisse neus te halen met de hele klas. “Kinderen zijn niet gemaakt om de hele dag stil te zitten. Het is goed dat ze hun energie kwijt kunnen.” Aldus Annikki Schotanus, leerkracht op de Meester van der Brugschool te Woudsend.

Annikki, die met groep 5 en 6 al sinds maart The Daily Mile rent, is niet de enige leerkracht in Nederland die het belang van het kwartiertje rennen inziet. Ook andere leerkrachten in Nederland zien de voordelen. Ze geven aan dat hun leerlingen fitter worden, meer energie krijgen en makkelijker samenwerken. Dit blijkt uit onderzoek dat het Mulier Instituut in opdracht van JOGG uitvoerde onder scholen die deelnemen aan het beweeginitiatief.

 

Impact van enthousiaste leerlingen

“Dit initiatief drijft echt op de energie van alle leerkrachten in Nederland die ervoor hebben gekozen iedere dag met hun klas naar buiten te gaan om een kwartiertje te gaan rennen of lopen. Met 11.000 leerlingen die wekelijks meedoen zie je al snel hoe groot de impact kan zijn van een groep enthousiaste leerkrachten.  Zij zien in dat voldoende beweging voordelen met zich meebrengt en zorgt voor een gezonde generatie.” Zo vertelt Marjon Bachra, directeur van Daily Mile-initiatiefnemer Jongeren Op Gezond Gewicht.

Steeds beter volhouden

Klassen rennen meestal zo’n 3 keer per week. Leerkrachten die met hun klas meedoen beoordelen The Daily Mile met een 7,5. Het onderzoek laat ook zien dat leerlingen het vaak leuk vinden om het kwartiertje te rennen en dat ze dit steeds beter kunnen volhouden. “Het leukste vind ik dat je even lekker naar buiten mag en dan rennen!” aldus een van de leerlingen uit het onderzoek. Naast positieve reacties van de leerlingen, reageren volgens de leerkracht ook ouders enthousiast op het loopinitiatief.

Bron: JOGG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen