
Veel minder sterfgevallen door kanker
ArrayDoor een nieuwe bloedtest zullen in de toekomst veel minder mensen aan kanker overlijden. “Het gaat misschien wel om 20, 30, 40 procent van de mensen die nu sterven aan uitgezaaide kanker”. Dit stelt hoogleraar Tom Würdinger van het VUmc donderdagavond in het NTR wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. Door het bloed van kankerpatiënten te analyseren en dat te vergelijken met bloedsamples van gezonde mensen kan al in een heel vroeg stadium worden vastgesteld of iemand kanker heeft of niet, zelfs nog voor zich een tumor ontwikkelt.
In de onderzoeksfase heeft moleculair bioloog Würdinger zich gericht op longkanker, en met zijn bloedtest kon met 81% zekerheid longkanker in een vroeg stadium worden gedetecteerd. Tot nu toe wordt longkanker meestal pas na uitzaaiing naar de hersenen ontdekt middels biopten en CT-scans als er al klachten zijn. Het voordeel van de bloedtest is dat het onderzoek zich beperkt tot een enkele prik, waardoor scans en weefselafname niet meer nodig zijn. Het is de droom van Würdinger om ooit een grootschalig screeningprogramma uit te rollen, zodat bij veel meer mensen kanker in een behandelbaar stadium wordt ontdekt.
Voorwaarde is wel dat het bloed vergeleken kan worden met een groot aantal bloedsamples. Om die reden opent het VUmc deze maand het ‘Liquid Biopsy Center’, waar 100.000 bloedsamples opgeslagen zullen worden. Een bloeddata bank van deze omvang is uniek in Europa. Op 2 oktober wordt het Liquid Biopsy Center geopend.
Bron: De Kennis van Nu