MST vaccineert personeel tegen griep

Array

Nederland kampt de afgelopen jaren met een lagere vaccinatiebereidheid voor zo ongeveer alle aandoeningen. Ook de griepvaccinatiegraad neemt af. Het aantal mensen dat (als risicocategorie) wordt opgeroepen via de huisarts om de griepprik te halen groeit. Maar het aantal dat zich ook daadwerkelijk laat inenten daalt. MST vindt dat een zorgelijke ontwikkeling.

Door de griepprik te halen wapen je je tegen het virus. En mocht je toch getroffen worden, dan is het ziekteverloop milder en de kans op complicaties (longontstekingen met fatale afloop bijvoorbeeld) veel kleiner. Reden genoeg om te vaccineren.

Vooral zorgpersoneel moet zich goed wapenen tegen influenza, vindt MST. Om te voorkomen dat het virus op kwetsbare patiënten wordt overgebracht. De griepprik verplicht stellen voor zorgprofessionals is echter niet wenselijk; iedereen heeft keuzevrijheid.

Daarom probeert MST zoveel mogelijk medewerkers te verleiden zich te laten vaccineren. En stelt het ziekenhuis het vaccin gratis en laagdrempelig ter beschikking aan de eigen medewerkers.

MST’ers kunnen zich tussen 30 oktober en 11 november onder werktijd weer laten prikken door collega’s. Op deze manier realiseerde MST een vaccinatiegraad onder personeel van 25 procent in 2016. In 2015 was dit 20 procent. Dit is in vergelijking met andere ziekenhuizen al hoog. Maar we willen het percentage graag ieder jaar verder omhoog brengen. In het belang van de patiënt.

Bron: Medisch Spectrum Twente

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen