Start met sensortechnologie voor verdere verbetering revalidatie

0
775

De Sint Maartenskliniek kondigt vandaag de start aan van de ontwikkeling en invoering van sensortechnologie voor haar revalidatiebehandelingen. Dankzij een nieuw samenwerkingsverband met Fujitsu, biedt het Loop Expertise Centrum van de gespecialiseerde kliniek in Nijmegen een uniek traject voor haar patiënten. Sensoren gaan patiënten tijdens het complete revalidatietraject in de kliniek volgen. De verwachting is dat dit niet alleen betere informatie over de vooruitgang van de patiënt oplevert, maar ook belangrijke input voor wetenschappelijk onderzoek om de behandelingen verder te verbeteren.

Sensortechnologie maakt momenteel een grote vlucht; moderne auto’s zitten vol sensoren die de rijveiligheid enorm hebben verbeterd, maar sensoren worden ook succesvol toegepast in onder andere smartphones, smartwatches en draagbare fitnessmeters. Binnen de revalidatiegeneeskunde heeft de Sint Maartenskliniek ook al goede ervaring opgedaan met het gebruik van sensoren in o.a. het exoskelet voor mensen met een dwarslaesie, de Zero-G revalidatierobot en de GRAIL loopsimulator.

Nieuwe technologie

De huidige sensoren van trainings- en looprobots kunnen de voortgang van de patiënt echter alleen meten tijdens het gebruik van deze apparaten, meestal tijdens therapiesessies met een behandelaar. Er bestaan nog geen sensor-toepassingen die de totale voortgang van patiënten kunnen meten tijdens het complete verblijf binnen de kliniek. De Sint Maartenskliniek en Fujitsu slaan daarom de handen ineen om samen nieuwe sensortechnologie voor revalidatiepatiënten te ontwikkelen, die de resultaten van het complete revalidatietraject in kaart kan brengen.

 

Eerste studie

Begin december starten de Sint Maartenskliniek en Fujitsu met een eerste studie onder 50 patiënten met loopproblematiek, die in behandeling zijn bij het Loop Expertise Centrum van de Sint Maartenskliniek. Het gaat om mensen met klachten bij het lopen die als gevolg van een beroerte zijn ontstaan. Patiënten krijgen draagbare sensoren op de enkels of scheenbenen die overdag het bewegingspatroon meten. Een sensor onder de matras meet de bewegingen en vitale waarden van de patiënt tijdens het slapen. Deze gegevens geven een completer beeld van de conditie van de patiënt. Doordat de voortgang dag en nacht wordt bijgehouden, ontstaat een nauwkeuriger beeld van de vorderingen die de patiënt maakt.

 

Uitkomsten voorspellen

De behandelaars en onderzoekers van de Sint Maartenskliniek hopen samen met de specialisten van Fujitsu via deze sensoren nieuwe algoritmes te ontwikkelen die de behandeluitkomsten kunnen voorspellen, en op die manier ook de behandelingen verder verbeteren. De eerste resultaten worden begin 2018 verwacht.

 

Volg ons op twitter @maartenskliniek of facebook.com/maartenskliniek

 

Bron: Sint Maartenskliniek

 

 

 

 

 

Vorig artikelChirurgen Amphia voeren bijzondere dubbele operatie uit
Volgend artikelMooie momenten cruciaal voor mantelzorgers
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.