Wat is constitutioneel eczeem en wat verschilt het van het ‘normaal’ eczeem?

Array

Het verschil tussen atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genaamd, en ‘normaal’ eczeem is dat atopisch eczeem al in aanleg, in de genen, aanwezig is. Als er ergens in de familie bijvoorbeeld astma, bronchitis, hooikoorts of eczeem voorkomt, dan kan het nageslacht atopisch eczeem krijgen. Dus als de vader of moeder bronchitis heeft, kan bij een kind eczeem ontstaan. De aanleg is levenslang aanwezig. Dit heeft dus niets met een allergie te maken, zo legt dermatoloog Menno Gaastra van Centrum Oosterwal uit.

Als de huid extra uitgedroogd wordt, kan er verergering van het eczeem optreden. Ook stress is een belangrijke uitlokkende factor. Dit heeft te maken met het feit dat door stress je eigen afweersysteem minder goed werkt. Hierdoor komt de aanleg van het eczeem meer naar boven.

Bij andere eczemen kunnen irriterende stoffen of bijvoorbeeld een allergie een rol spelen. Omdat de basis van het atopisch eczeem in de genen gelegen is, is het heel goed te behandelen, maar nooit geheel te genezen.

De symptomen van atopisch eczeem zijn met name jeuk en een branderig gevoel van de huid. Soms is deze ook pijnlijk bij aanraking. De huid is verder droog, rood en schilferend. Atopisch eczeem heeft voorkeursplekken, met name de knieholtes, de plooien van de elleboog, het gelaat, de tepelhof en de aanhechting van je oorlelletje. Maar ook op andere plekken op je lichaam kan het eczeem actief zijn.

Bron: NHD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen