Zorgverleners wekelijks twee werkdagen kwijt aan administratie

Array
Zorg start zelf met radicaal regels schrappen

Administratielast en regeldruk. Na jaren van noodkreten, verenigt het zorgveld zich en komt samen concreet in actie. Dat gebeurt vandaag tijdens de eerste schrapconferentie ‘(Ont)Regel de Zorg – Schrap én Verbeter’ in de Munt in Utrecht. Zes beroepsgroepen in de zorg – fysiotherapeuten, ziekenhuisverpleegkundigen, apothekers, psychiaters, medisch specialisten en wijkverpleegkundigen – nemen het heft in eigen hand om overbodige regels en administratie binnen hun beroepsgroepen te schrappen. Ook minister Bruins (Medische zorg en Sport) en alle relevante partijen in de zorgsector zijn bij de schrapconferentie aanwezig.

Minister Bruins: “1 Maart eerste resultaten”

Tijdens de opening van de schrapconferentie vanochtend schaart minister Bruins zich volledig achter de beweging (Ont)Regel de Zorg, een zorgbreed initiatief van actiecomité Het Roer Moet Om en ledenorganisatie VvAA: “De papierberg gaat ten koste van plezier en vertrouwen. Zorg leveren én ontvangen zonder kopzorgen over onnodige regeltjes. Dat is goed voor zorgverleners én patiënten. Samen de papierberg te lijf, merkbaar: vertrouw elkaar, schrappen maar. Ik zie op 1 maart graag al de tussenstand”, aldus de minister.

Twee volle werkdagen

De initiatiefnemers presenteren tijdens de schrapconferentie ook de resultaten van onderzoek naar administratiedruk binnen de beroepsgroepen. Conclusie: zorgverleners zijn gemiddeld 40% van hun tijd kwijt aan administratie. Bij een werkweek van vijf dagen zijn dat twee volle werkdagen. Een apart onderzoek onder 20.000 medische specialisten door de Federatie van Medisch Specialisten en VvAA laat vandaag eenzelfde uitkomst zien: ook medisch specialisten geven aan 40% van hun tijd kwijt te zijn aan administratie. Een belangrijk deel van die taken zijn onnodig en onzinnig, vinden de ondervraagden.

Gezamenlijke dapperheid

Actiecomité ‘Het Roer Moet Om’ luidde in maart 2015 de noodklok over de onacceptabele administratie – en regeldruk in de huisartsenzorg. “De schrapactie binnen deze beroepsgroep leverde resultaat op, maar versnelling en verbreding zijn nodig”, zo stelt huisarts Peter de Groof, een van de initiatiefnemers. “Aanpakken van de verstikkende regelgeving en controle vraagt om gezamenlijke dapperheid van zorgverleners, maar ook van toezichthouders, overheid en zorgverzekeraars. Dat administratieve taken gemiddeld 40% van de tijd opslokken is onacceptabel. Die tijd moeten we teruggeven aan de patiënt.”

Momentum

(Ont)Regel de Zorg is een initiatief van Het Roer Moet Om en VvAA, ledenorganisatie van en voor ruim 120.000 zorgprofessionals. Bestuursvoorzitter Gerlach Cerfontaine: “Het probleem van de administratielast kan alleen in gezamenlijkheid worden opgelost. We zien dat we een wezenlijk probleem op de kaart hebben gezet. Een probleem dat breed in de samenleving leeft, wordt ondersteund en nu ook als zodanig wordt opgepakt door zorgverleners en hun beroepsorganisaties, het zorgveld en de politiek. Er is sprake van een bijzonder momentum nu alle betrokken partijen zich scharen achter de ambitie om de bureaucratie in de zorg terug te dringen. Zo krijgt de professional meer tijd voor de patiënt en neemt de kwaliteit van de zorg toe.”

Schrappen in vijf stappen Het schrap- en verbeterplan van (Ont)Regel de Zorg, bestaat concreet uit 5 radicale stappen:

  1. Meer tijd voor de patiënt door 50% minder tijd te besteden aan administratie.
  2. Samen aanpakken: alle betrokken partijen slaan de handen ineen om die tijdwinst te realiseren en leggen afspraken per beroepsgroep vast in zorgakkoorden.
  3. Strikte screening van iedere nieuwe maatregel volgens een nieuw en eenvoudig instrument: de Trechter van Verdunning. Deze trechter helpt om de noodzaak, werking en doelmatigheid van bestaande en nieuwe maatregelen te bepalen.
  4. Pas op de plaats bij lopende kwaliteits- en registratieprocessen totdat ze zijn gevalideerd met behulp van de trechter. Geef lucht om te veranderen.
  5. Ontheffing bij wet- en regelgeving: toezichthouders, overheid en financiers ontheffen zorgverleners en zorginstellingen van de continue druk te voldoen aan wet-en regelgeving en geven hen daarmee handelingsruimte om de stappen te realiseren.

De complete resultaten van alle onderzoeken, lijst van betrokken organisaties en instanties en toelichting op de ontwikkelde schrapinstrumenten zijn te vinden op www.vvaa.nl/ontregeldezorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen