Minister-president Mark Rutte neemt boek “De ontdekkingsreis van Bob Pinedo” in ontvangst

Array

Minister-president Rutte nam vandaag het eerste exemplaar van het boek ‘De ontdekkingsreis van Bob Pinedo – Patiëntendokter en kankerwetenschapper’, geschreven door René Steenhorst in ontvangst. Ook Eugene Rhuggenaath, de minister-president van Curaçao was aanwezig bij de uitreiking van dit bijzondere boek.

Het boek beschrijft een halve eeuw strijd van Prof. Dr, Bob Pinedo, de strijd tegen kanker, die hij als arts maar ook als vader heeft gestreden. Deze week verscheen het boek van de hand van René Steenhorst.

Pinedo Steenhorst Rutte Fotograaf: MvdBroek, MedEasy

V.l.n.r: Prof. Dr. Bob Pinedo, Réne Steenhorst, Minister President Mark Rutte Fotograaf: MvdBroek, MedEasy

Pinedo begon zijn carrière als chef de clinique interne geneeskunde bij het UMC Utrecht.  Verbaasd over het gebrek aan behandelmogelijkheden van kanker werkte hij tussen ‘hopeloosheid en hulpeloosheid’ aan de innovatie van de behandeling van kanker. Dit bracht Pinedo naar de VS, waarna hij startte met de eerste ‘platinabehandeling’ in Europa, bij een collega-arts met zaadbaltumor.

De ontdekkingsreis

Nooit zal kankerspecialist prof. dr. Bob Pinedo die aanblik vergeten in de jaren zeventig van de vorige eeuw van al die ‘uitzichtloos ziek’ verklaarde patiënten. Patiënten met uitzaaiingen werden toen nog beschouwd als hopeloos verloren. Van goede pijnbestrijding was geen sprake. Hun gekerm klonk soms tot ver in de kleurloze, holle ziekenhuisgangen. ‘We hadden patiënten niet veel te bieden, er waren vrijwel geen behandelingen in dat stenen tijdperk van de kankergeneeskunde.’

Maar zie nu, precies vijftig jaar later na zijn artsexamen. Het aantal kankerbehandelingen is ontelbaar, pijn is niet langer nodig, in laboratoria worden miniorganen en -tumoren gekweekt uit de cellen van de individuele patiënt om te kijken welke geneesmiddelen het meeste effect hebben op diens kanker. En ook, kanker is niet altijd per definitie dodelijk.

Steeds meer patiënten overleven.
Professor Pinedo, nu secondopinionarts, overziet in deze biografische schets een halve eeuw kankergeneeskunde, waarin hij als bruggenbouwer tussen patiënt en wetenschap een grote rol speelde. ‘Er is al heel veel bereikt, maar de puzzel die kanker heet, is ongekend complex. Het onbeperkt denken aan oplossingen gaat verder.’

Zijn persoonlijke strijd

In 2014 won Prof. Dr. Bob Pinedo de prestigieuze David A. Karnofsky Memorial Award van de American Society for Clinical Oncology (ASCO). Pinedo hield daar toen een zeer memorabele danktoespraak. De Karnosfsky award  is maar aan 3 niet Amerikanen uitgereikt, een prijs die slechts zelden aan een niet Amerikaan is toegekend. Zijn toespraak had de titel “Understanding”. Wat is er aan de hand met déze patiënt, met déze parel? Wat kunnen we ervan leren? Therapieën, ook het algemeen aanvaarde, kan fout zijn.”

In datzelfde jaar werd Prof. Dr. Bob Pinedo ook persoonlijk zwaar getroffen door kanker, twee van zijn dochters kregen dat jaar zelf kanker.”Dat was verschrikkelijk. Op dat moment heb je zelf ook kanker.” Die periode heeft van Pinedo een andere dokter gemaakt.  “Ja, bij een patiënt doet de handdruk er zeer toe. En het oogcontact. En een patiënt nooit als een routineklus zien”, aldus Pinedo.

René Steenhorst is medisch journalist bij dagblad De Telegraaf. Hij werd onderscheiden door KWF Kankerbestrijding en schreef onder meer de biografie van anesthesioloog prof. dr. B. Smalhout. In zijn jaren als politiek verslaggever beschreef hij in zijn boeken ontmoetingen met Willem Drees sr. en Joseph Luns.
Bob Pinedo is emeritus hoogleraar in de medische oncologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en één van de meest gelauwerde Nederlandse kankerspecialisten, ook internationaal. Nog altijd is hij voluit actief in het kankeronderzoek, in Nederland en op Curaçao.

De ontdekkingsreis van Bob Pinedo


Patiëntendokter en kankerwetenschapper
Uitgever: Prometheus
  • Nederlandstalig
  • 272 pagina’s
  • 9789044635379
  • november 2017
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen