Winnaar Anne Bilman, unithoofd PAAZ en Ton Ruikes, voorzitter Raad van Bestuur bij de uitreiking van de K&V prijs in ZGT.

Winnaars ‘ZGT-prijs voor Kwaliteit & Veiligheid’ vergroten patiëntveiligheid

Array

De werkgroep Vrijheidsbeperkende Interventies heeft de ZGT prijs voor kwaliteit en veiligheid gewonnen. De publieksprijs is gewonnen door de werkgroep  Optimaliseren ontslagprocedure.  De prijzen, voor de beste verbeterplannen op het gebied van kwaliteit en veiligheid, zijn dinsdag 21 november feestelijke uitgereikt door de vakjury.

Het initiatief ‘Optimaliseren van de ontslagprocedure ten gunste van patiënten/medewerkers en externe partners’ eindigde als tweede. Het ‘Twente TEACH project, telemonitoring bij patiënten met chronisch hartfalen’, werd derde.

De ZGT-prijs voor kwaliteit & veiligheid is voor de vijfde keer gegeven aan het beste verbeterplan op het gebied van kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid in ZGT. Een vakkundige jury die beschikt over brede kennis en ervaring en beoordeelt de projecten vanuit verschillende invalshoeken. Michael Lansbergen, klinisch fysicus en voorzitter commissie Kwaliteit & Veiligheid legt uit: “Wij feliciteren de werkgroep ‘Vrijheidsbeperkende Interventies’ met deze prijs. Het unieke karakter van het initiatief, de mate waarin zichtbare en meetbare resultaten zijn behaald en de samenwerking met professionals van verschillende achtergronden is gezocht, maakt dit plan de winnaar. Bovendien draagt dit plan het meest bij aan de toename van de patiëntveiligheid.”
Vrijheidsbeperkende interventies
De jury was onder de indruk van de gedegen aanpak: een duidelijk protocol, werkinstructie, voorlichtingsmateriaal (instructiefilmpje) en folder voor patiënten/familie. Door het betrekken van de familie wordt hen ook een stukje van de regie overgedragen. Anne Bilman, unithoofd PAAZ en voorzitter van de winnende werkgroep is blij met deze mooie prijs. Ze licht toe wat het plan inhoudt. “De impact om vrijheidsbeperkende maatregelen te gebruiken is groot voor patiënt en familie. Het oprichten van een expertteam, het VIT, vrijheidsbeperkende interventie team, is daarvoor een goede keuze.
Omdat de noodzaak tot inzetten van vrijheidsbeperkende interventies laag is, maar de impact voor de patiënt en familieleden groot is, is het van belang dat er zeer deskundig wordt gehandeld. Met een expertteam kan ZGT zorgen dat deze kleine groep intensief wordt geschoold om deskundigheid en bekwaamheid op peil te houden. Het expertteam draagt op zijn beurt kennis over door scholing en voorlichting aan verpleegkundigen van alle afdelingen.”
De jury vindt vooral dit scholingsaspect uniek aan het project. De jury complimenteert de werkgroep met haar aanpak en feliciteert haar van harte met de eerste prijs!
Juryprijzen 
De prijs is beschikbaar gesteld door de Raad van Bestuur en Coöperatie Medisch Specialisten en wordt besteed aan deelname aan een van de grootste conferenties ter wereld op het gebied van kwaliteit en patiëntveiligheid The International Forum on Healthy and Safety in Healthcare in het voorjaar 2018 in Amsterdam.
• De tweede plaats wordt toegekend aan het project: Optimaliseren ontslagprocedure voor patiënten, medewerkers en externe partners. Klik hier en lees verder. 
• De derde plaats gaat naar Twente TEACH: Samenwerkingsverband van ZGT cardiologen en Thales Nederland, Vodafone Nederland, Menzis en de UT Twente. Ontwikkeling van de iMediSense-app voor patiënten met chronisch hartfalen. Klik hier en lees verder. 
Publieksprijs 
Bezoekers, patiënten en medewerkers van ZGT stemden afgelopen weken op hun favoriete genomineerde. De publieksprijs, bestaande uit een wisseltrofee, is gewonnen door het project Optimaliseren ontslagprocedure ten gunste van de patiënten, medewerkers en externe partners. Het project kreeg 258 stemmen. Onder de stemmers is een lunchbon voor twee personen verloot. De gelukkige wordt hiervan op de hoogte gesteld.
 Bron: ZGT
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen