Aanpak kindermishandeling topprioriteit’

Array
Minister De Jonge: ‘Aanpak kindermishandeling topprioriteit’

Kindermishandeling is vreselijk. Voor tienduizenden kinderen in Nederland is het de dagelijkse realiteit. Kindermishandeling is, samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van onze samenleving. Het is onze plicht elke vorm van kindermishandeling en huiselijk geweld te stoppen. Voor mij als minister zal de aanpak ervan de komende jaren een absolute prioriteit zijn. Met deze woorden gaf minister Hugo de Jonge (VWS) zojuist in Theater Diligentia in Den Haag het startsein voor de Week tegen Kindermishandeling die tot en met 26 november duurt.

In het bijzijn van kinderen, ervaringsdeskundigen en professionals gaf De Jonge aan kindermishandeling drastisch te willen terugdringen. In het voorjaar van 2018 komt hij daarom met een breed actieplan waarbij drie zaken belangrijk zijn: mishandeling voorkomen, eerder en beter in beeld brengen, en duurzaam oplossen. Minister De Jonge: ‘Het wordt een enorme opgave, maar ik denk dat we kindermishandeling effectiever kunnen aanpakken dan tot nu toe is gedaan. We kunnen van mensen niet vragen om kindermishandeling op te lossen, maar wel de mishandeling van één kind. Er is maar één iemand nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Elke Nederlander kan die ene zijn. Die ene leraar, die ene buurman, die ene huisarts. We mogen niet wegkijken’.

Kindermishandeling komt in Nederland naar schatting 119.000 keer per jaar voor. Dat betekent dat gemiddeld in iedere schoolklas van 30 leerlingen 1 kind zit dat wordt mishandeld. Geschat wordt dat de mishandelingen leiden tot 50 doden per jaar. Kindermishandeling kan fysiek of psychisch geweld zijn, maar ook verwaarlozing. Op de website vooreenveiligthuis.nl is meer informatie te vinden hoe mensen signalen kunnen herkennen en hoe je zelf actie kunt ondernemen. Ook kunnen mensen gratis en 24 uur per dag voor advies of hulp bellen naar Veilig Thuis, via 0800-2000.

De Week tegen Kindermishandeling wordt georganiseerd door Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut en wordt sinds 2013 georganiseerd. In de week organiseren partijen door het hele land allerlei activiteiten om mensen te informeren en het thema bespreekbaar te maken.

Bron: Min VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen