Artsenbezoek uit Rusland bij geriatrische traumatologie ZGT

Array

Op maandag 27 november 2017 organiseerden de specialisten rondom de geriatrische traumatologie van ZGT een kliniekbezoek over de behandeling van kwetsbare oudere patiënten met een gebroken heup. Tijdens deze dag bracht een delegatie uit de republiek Tatarstan (Rusland), waaronder artsen uit de ziekenhuizen van Kazan en Naberezjnye Tsjelny, een werkbezoek aan ziekenhuislocatie Almelo.

Het bezoek stond in het teken van uitwisseling van kennis en kunde rondom geriatrische traumatologie. Dit is de zorg aan oudere patiënten met een gebroken heup. Jaarlijks breken bijna 20.000 ouderen in Nederland een heup. Naar verwachting zal het aantal oudere patiënten met botbreuken verder toenemen. Daarom heeft juist deze oudere, vaak kwetsbare, patiënt met een botbreuk extra aandacht nodig.
Een delegatie van tien zorgprofessionals en afgevaardigden van andere zorggerelateerde instellingen uit Tatarstan kwamen naar Almelo om van elkaar te leren. “We willen allemaal de oudere patiënt de best mogelijke zorg leveren. Niet alleen hier in dit ziekenhuis, maar over de gehele wereld”, zegt traumachirurg Han Hegeman. “Samenwerking vanuit verschillende specialismen met verschillende ziekenhuizen is hierbij essentieel. Dit neemt iedereen weer mee naar hun eigen ziekenhuis, zodat de zorg op het gebied van de geriatrische traumatologie wereldwijd wordt verbeterd.
Ook de Russische delegatie kijkt op een geslaagde dag terug. Sergey Krivoshapko, Deputy Chief Doctor, Chief traumatologist of Tatarstan Republic blikt terug op het bezoek. “Ook in Rusland is er een toename van het aantal geriatrische patiënten. ZGT is voor ons een goed voorbeeld waar de geriatrische traumatologie uitstekend is georganiseerd. Wij hebben kennis genomen van de protocollen die hiervoor binnen ZGT worden toegepast, zodat wij deze kunnen implementeren in onze ziekenhuizen.”
Binnen de geriatrische traumatologie van ZGT werken verschillende specialisten met ieder hun eigen deskundigheid samen in een team, onder wie traumachirurgen, geriaters, verpleegkundig specialisten, physician assistants, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Bij binnenkomst wordt de patiënt uitgebreid gescreend, waarna er een op maat gemaakte behandeling volgt.
Eerder promotieonderzoek van verpleegkundig specialist Ellis Folbert toont aan dat de aanpak van ZGT zijn vruchten afwerpt. Landelijk overlijdt ongeveer één op de drie 70-plussers binnen een jaar na een heupbreuk. ZGT heeft deze sterfte teruggebracht naar 23 procent in het eigen ziekenhuis. “Het is belangrijk om intensief samen te werken met de geriater en een gespecialiseerd team van verpleegkundigen en fysiotherapeuten om onze oudere patiënten zo goed mogelijk te behandelen. Met het delen van kennis tijdens dit bezoek zetten we weer een belangrijke stap in de juiste richting”, aldus Folbert.

Gezondheid is voor ieder mens één van de belangrijkste elementen voor een gelukkig leven. ZGT draagt bij aan de gezondheid van mensen in de vorm van preventie, diagnostiek, behandeling en verpleging. ZGT werkt aan continue verbetering en innovatie van zorg en biedt zijn deskundige medewerkers een stimulerende werkomgeving waar professionaliteit, samenwerking, opleiding en wetenschappelijk onderzoek centraal staan. U vindt ons gastvrije, NIAZ-geaccrediteerde, ziekenhuis in Almelo en Hengelo.

Bron: ZGT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen