Ouders van kinderen met kanker na 5 jaar nog gestrest

0
908
Hopeful Young Patient

Ongeveer een kwart van de ouders (27%) van een kind met kanker heeft last van psychische stress op klinisch verhoogd niveau vijf jaar na diagnose. Verhoogde angst en  psychologische klachten komen relatief vaker voor bij deze ouders. Dit is een van de uitkomsten van het proefschrift ‘Parents’adjustment to cancer in children’. Vandaag promoveert Barbara J. Wijnberg-Williams hierop aan de Medische Universiteit van Groningen en werkt zij als medisch psychologe bij Isala te Zwolle.

Het doel van het proefschrift is inzicht verwerven in de manier waarop ouders de diagnose en behandeling van kanker bij hun kind verwerken. De mate waarin ouders psychisch lijden en hun vermogen om met deze ervaring om te gaan, wordt onderzocht door hun psychosociale aanpassing gedurende een periode van vijf jaar te vervolgen.

Ouders vulden vragenlijsten in over psychologische distress, symptomen en angst; coping; sociale steun; huwelijkse tevredenheid en communicatie binnen het huwelijk. Informatie over sociodemografische en ziektegerelateerde variabelen werd ook gevraagd.

Op basis van de bevindingen van Wijnberg-Williams tekent zich het volgende beeld af: een groot deel van de ouders lijkt zich goed aan te passen aan het feit dat een van hun kinderen kanker heeft gehad. Echter, een significant groter percentage (27%) ouders dan in de normale populatie (15%) heeft last van psychische distress op klinisch verhoogd niveau vijf jaar na diagnose.

De in deze studie onderzochte variabelen verklaarden het psychologisch functioneren van ouders vijf jaar na diagnose in beperkte mate. Vervolgonderzoek zou zich op meer  factoren moeten richten, bijvoorbeeld op persoonlijkheidskenmerken en ’positive adaptive qualities’, zoals hoop en het beschikken over en ontwikkelen van veerkracht.

Wijnberg-Williams; “In de klinische praktijk zou het regelmatig screenen op psychische distress en zorgbehoefte van ouders nuttig kunnen zijn om tijdig die ouders op te sporen die mogelijk baat zullen hebben bij een psychologische interventie en die daar ook voor openstaan.”

Vorig artikelVergelijk je zorgverzekering voor 2018 op inhoud en prijs
Volgend artikelEU-longkankerspecialisten: longkankerscreening redt levens
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.