Kind met eczeem en educatie

Array

Ernstig eczeem heeft een grote invloed op het leven van een kind en dat van de ouders. Ongeveer 20% van de kinderen in Nederland heeft kortere of langere tijd last van eczeem. De meest opvallende verschijnselen zijn roodheid, schilfering van de huid en vooral: jeuk! Door de jeuk kan een kind soms niet goed slapen, wat kan leiden tot verminderde aandacht en leerprestaties op school. Bovendien schamen kinderen zich vaak voor  de eczeemplekken en niet zelden worden zij er op school mee gepest.

In 2015 deed professor dr. Arnold Oranje, één van de weinige kinderdermatologen in Nederland, onderzoek op de eczeemschool, die hij zelf had opgezet. Op deze eczeemschool kregen ouders en kinderen extra informatie over eczeem, waardoor zij beter met de huidziekte van hun kind leerden omgaan. Doordat kennis van de huidziekte toeneemt, bleken zij gemotiveerder om de behandelingsvoorschriften goed toe te passen. Daardoor namen de klachten af en zat het kind lekkerder in zijn vel. Ook zorgde de toename van kennis ervoor dat ouders en kinderen zich beter konden redden en zelfstandiger werden. Door de kennis van eczeem bij ouders te verbeteren werden zij tevens minder ontvankelijk voor onprofessionele adviezen vanuit hun omgeving. Uit het onderzoek van professor dr. Arnold Oranje bleek dat kinderen die de eczeemschool hadden gevolgd, na een jaar veel minder klachten hadden dan eczeemkinderen die niet hieraan deelnemen.

De “schoolbijeenkomsten” van de eczeemschool waren driemaal een uur, soms met herhalingssessies. Niet alleen de ouders kregen en voorlichting, ook de eczeemkinderen werden voorgelicht. Daarnaast was er ook ruimte voor de psychosociale aspecten van eczeem. De eczeemschool informeerden ouders en kinderen in groepen. Hierdoor werd ook het lotgenotencontact gestimuleerden het uitwisselen van ervaringen hielp bij het accepteren van de chronische huidaandoening.

Door het overlijden van Prof. dr. Arnold Oranje in 2016 is er geen vervolg gegeven aan de eczeemschool.

Bron: MedicalFacts & Havenziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen