UZ Gent: Atopisch eczeem zware psychische last voor patiënt

De helft van de patiënten met ernstige atopische dermatitis (ook wel constitutioneel eczeem) is niet tevreden over de levenskwaliteit. Dat blijkt uit een onderzoek van het UZ Gent bij 503 patiënten.

Deze chronische huidaandoening heeft negatieve invloed op hoe patiënten hun levenskwaliteit beoordelen. 70 % van de patiënten met een milde vorm atopisch eczeem geeft aan tevreden te zijn over hun levenskwaliteit.  Dit percentage daalt tot 50% bij patiënten met een ernstige vorm van eczeem. Van die laatste groep geeft zelfs 7% aan zeer ontevreden te zijn over de levenskwaliteit.

Steeds vaker bij jongeren

Atopisch eczeem komt steeds vaker voor, en vooral bij jongeren. Zo’n 15-30 procent van de kinderen lijdt aan atopisch eczeem en 2-10 procent van de volwassenen. ‘Jeuk, irritatie en pijn hebben een verregaande impact op alle aspecten van het leven’, zegt prof. dr. Hilde Lapeere, dermatoloog aan het UZ Gent. Atopische dermatitis is een chronische huidontsteking waarbij de beschermende rol van de huid beschadigd is, hetgeen ontstekingsreacties veroorzaakt.

Bron: UZ Gent via Knack

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen