Consument maakt vaker premiebewuste keuzes bij zorgverzekering

Vanaf 11 november is het mogelijk om een nieuwe zorgverzekering voor 2018 af te sluiten. Opvallend is dat consumenten premiebewuste keuzes maken rondom hun zorgverzekering, meer dan voorgaande jaren. Zo kiezen meer consumenten voor een maximaal eigen risico. Daarnaast nemen ze vaker een naturapolis dan een restitutiepolis. En minder consumenten kiezen voor een aanvullende verzekering. Dat blijkt uit een analyse van Independer onder klanten die een zorgverzekering afsloten voor 2018.

28% kiest voor maximaal eigen risico

Het aantal consumenten dat kiest voor het maximaal eigen risico is hoger dan voorgaande jaren. Voor 2018 kiest 28% voor een maximaal eigen risico van 885 euro. In 2017 deed 25% dit en in 2016 was dit 24%. De keuze voor een maximaal eigen risico is het meest populair onder consumenten tussen de 25 en 34 jaar. In deze leeftijdscategorie kiest 33% voor een maximaal eigen risico. Door een vrijwillig eigen risico te kiezen kunnen consumenten gemiddeld 18% korting krijgen op de zorgpremie.

Keuze restitutiepolis daalt met 39%

Slechts 15% van de consumenten die bij Independer een zorgverzekering voor 2018 afsluit, kiest voor een restitutiepolis. In 2017 was dit nog 25%: een daling van 39%. Restitutiepolissen zijn over het algemeen duurder omdat consumenten met dit type polis bij elke zorgverlener terechtkunnen, in tegenstelling tot een naturapolis. Gemiddeld ligt de premie van een restitutiepolis 7% hoger dan een naturapolis.

Minder consumenten kiezen voor aanvullende verzekering

Een andere trend waaruit de premiebewustheid van de consument blijkt voor komend jaar is dat aanvullende verzekeringen steeds minder worden afgesloten. 65% kiest tot nu toe voor een aanvullende verzekering ten opzichte van 69% afgelopen jaar.

‘Goedkoop moet geen duurkoop worden’

Coen de Ruiter, algemeen directeur Independer‘We zien een opvallende ontwikkeling in de kritische houding van de consument om niet te betalen voor zorg die hij toch niet gebruikt. Wel blijven we benadrukken dat mensen zich niet uitsluitend door prijs moeten laten leiden. Ook de kwaliteit en dus inhoud van je zorgverzekering is enorm belangrijk. Daarom kijken we zowel naar de inhoud als de prijs van je zorgverzekering.’

De analyse is gebaseerd op klanten die een zorgverzekering afsloten bij Independer in de eerste twee (volledige) weken van het zorgseizoen ten opzichte van de eerste twee volledige weken van de afgelopen jaren.

Bekijk de volledige onderzoeksresultaten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen