Minder angst en somberheid door samen oefenen na een beroerte

Array

‘Mensen met een beroerte herstellen beter wanneer zij intensief oefenen’, vertelt Judith Vloothuis, revalidatiearts en onderzoeker bij Reade, hét centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam. Hiervoor is het CARE4STROKE programma ontwikkeld.

Reade heeft samen met de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het VU Medisch Centrum het CARE4STROKE programma ontwikkeld. Cliënten oefenen binnen dit programma, naast de normale therapie, extra met een partner, familielid of vriend. Via een oefeningen-app krijgen cliënt en hun naasten te zien hoe ze de oefeningen samen kunnen uitvoeren.

Het CARE4STROKE programma is in twee revalidatiecentra en zeven verpleeghuizen onderzocht op effectiviteit en kosten. Het programma zorgt in acht weken voor meer dan 19 uur extra oefentijd, zonder dat de zorgkosten omhoog gaan. Deelname aan het CARE4STROKE programma leverde op mobiliteit van de cliënt geen meerwaarde op. Wel waren cliënten significant minder angstig en hun naasten minder somber, wanneer ze meededen aan het programma. Cliënten en naasten vonden dat samen oefenen een goede voorbereiding was op weer thuis zijn.  Ze wisten beiden beter wat men wel en wat men niet aankon.

Bron: Reade

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen