Welke rol kan data science spelen in het verbeteren van de zorg?

0
1907
Woman's face and binary code
Welke rol kan data science spelen in het verbeteren van de zorg? En hoe kunnen we met data betere keuzes maken? Vrijdag 12 januari 2018 bespreekt hoogleraar Maurits Kaptein deze vragen in zijn inaugurele rede over het gebruik van onderzoeksmethoden in de zorg. Een primeur, want dit is de eerste rede bij Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in ’s-Hertogenbosch in de gerenoveerde kapel van de Mariënburg Campus.

Onderzoeksmethode personaliseerde zorg
Maurits Kaptein bekleedt een leerstoel bij JADS die is opgezet in samenwerking met zorgverzekeraar CZ. In zijn rede gaat hij in op de huidige onderzoeksmethoden in de zorg en stelt dat deze niet geschikt zijn voor gepersonaliseerde zorg. De bestaande methoden zijn namelijk gebaseerd op groepen en niet op individuen. Terwijl de personalisatie van onderzoek van belang is om te bepalen waar individuele patiënten baat bij hebben in hun behandeling.
Efficiëntie experimentele studies
In de huidige zorg wordt de beste behandeling bepaald op basis van onderzoek naar de werking van medicijnen en deze te testen in experimentele studies. In dergelijk onderzoek krijgt een willekeurig geselecteerde groep patiënten een medicijn toegediend terwijl de controlegroep een placebo (nep-medicijn) krijgt. Na het experiment wordt een keuze gemaakt voor of tegen de geteste behandeling. In de rede bespreekt Kaptein dat dit niet altijd het meest efficiënt is.
Betere keuzes op basis van data 
Verder licht hij toe hoe data science in de toekomst gebruikt kan worden om behandelingen beter te personaliseren en om betere keuzes te maken op basis van omvangrijke data. Hij laat zien dat door efficiënter datagebruik vaker de goede behandeling kan worden geselecteerd. In de komende jaren verwacht Kaptein deze nieuwe methoden verder uit te werken, en te integreren in de huidige zorgpraktijk, om daarmee tot een beter aanbod van zorg te komen.
Over JADS
Bij JADS komen top-wetenschappers van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven samen voor het ontsluiten van het nieuwe goud: big data. In nauwe samenwerking met stakeholders uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van baanbrekende inzichten. Het JADS data science onderzoek legt verbanden tussen wiskundige- en computerwetenschappelijke beginselen en actuele maatschappelijke vraagstukken op juridisch, economisch- en sociaal wetenschappelijk gebied. Onze onderzoekers zijn allen experts in het toepassen van big data bij het optimaliseren van business- en maatschappelijke modellen en besluitprocessen.
Bron: Tilburg University

 

Vorig artikelMIND Blue Monday Runs: hardlopen door heel Nederland voor en door mensen met depressie
Volgend artikelNieuwe behandeling schakelt resistente bacteriën uit
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.